Lansiranje novih „ajfona“ – iz ugla logističara (FOTO)

Kompanija Apple pustila je prošle sedmice u prodaju nove modele „ajfona“ – iPhone 12 i iPhone 12 Pro sa 5G, a debitovao je i potpuno novi iPad Air, koji sadrži napredni A14 Bionic čip.

“iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPad Air sada su dostupni u prodavnicama i stižu u domove kupaca širom sveta“, saopštio je Apple.

U globalnom lansiranju novih modela, podršku su pružili logistički stručnjaci u avio-čvorištu kompanije UPS – WorldPort u Luisvilu (Kentaki). Operativni plan za ovaj poduhvat uključivao je i poseban sistem sortiranja avio-pošiljki, namenjen upravo Apple pošiljakama, saopštio je UPS. 

23. oktobar bio je dan lansiranja za novi iPhone i iPad, a UPS je nedeljama radio na tome da obezbedi da se unapred naručeni uređaji isporuče kupcima i maloprodajnim radnjama kako je i obećano. Ova kompanija je glavni operater koji je uključen u lansiranje i isporučuje iPhone i iPad u prodavnice, distributivne centre i za kupce u više od 20 zemalja.

Realizacija ovog složenog zadatka obuhvatila je širok spektar UPS usluga, uključujući globalnu špediciju, UPS Airlines, kao i isporuku malih paketa – dok je sektor za korisnička rešenja bio „dirigent“ koji je rukovodio operativnim planom.

UPS WorldPort, globalno vazdušno čvorište kompanije u Luisvilu, kao i UPS Airlines, imali su ključnu ulogu u lansiranju. U WorldPort-u je pokrenut i poseban sistem za sortiranje, namenjen isključivo sortiranju iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPad pošiljki.

Tog 22. oktobra, dan pre lansiranja, zaposleni u WorldPort-u istovarili su stotine hiljada pošiljaka na transportne trake za sortiranje u postrojenju od 5,2 miliona kvadratnih stopa. Taj posao obuhvatao je kako pojedinačne uređaje namenjene krajnjim kupcima, kao i veće isporuke telefona Apple Stores-u i drugim trgovcima. „Skeneri su čitali pametnu etiketu na svakom paketu i automatski ih usmeravali preko 155 milja transportnih traka do izlaza, gde su smeštani u kontejnere za utovar na odlazne UPS letove“, navode logistički stručnjaci. 

„Ajfon“ bez punjača zauzima manje prostora na paletama

Lansiranje novih modela „ajfona“ pratio je i veliki potez za celu smartfon industriju – svaki od iPhone 12 telefona dolazi u paketu bez punjača (kao i bez slušallica), a kompanija umesto punjača stavlja u paket Lightning to USB Type-C adapter. Ovaj potez izazvao je oprečne reakcije korisnika, a ono što je sa aspekta logistike zanimljivo, jeste da je Apple izračunao da će novo pakovanje bez punjača na paletama za transport štedeti do 70% prostora!