Transportna zajednica i Shift2Rail zajednički promovišu inovacije u železničkom sektoru

Predstavnici Transportne zajednice i Shift2Rail potpisali su juče Memorandum o razumevanju, čiji je cilj promocija saradnje u istraživanju i inovacijama na železnici. Kroz partnerstvo, dve organizacije će doprineti modernizaciji železničkog sektora na Zapadnom Balkanu primenom novih tehnologija i inovativnih rešenja, navodi se na sajtu Transportne zajednice.

– Nastojimo da putovanje i prevoz robe železnicom učinimo privlačnim za građane i kompanije na Zapadnom Balkanu i ponosni smo što sarađujemo sa Shitf2Rail – rekao je Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretrijata Transportne zajednice.

– Memorandum o razumevanju je dokaz naše zajedničke posvećenosti implementaciji digitalnih rešenja u regionu Zapadnog Balkana, kao i prebacivanju što više tereta sa druma na železnicu. Na taj način, učinićemo transportni sistem regiona konkurentnijim i bolje povezanim sa Evropskom unijom. Investicije u železnički sistem učiniće region ekonomski održivijim i olakšaće razvoj. Radujemo se saradnji sa S2R na postizanju ovih važnih ciljeva – istakao je Zakonjšek.

Carlo Borghini, izvršni direktor Shift2Rail-a, naglasio je da su digitalizacija i jačanje železničke interoperabilnosti ključni aspekti transformacije železničkog sistema.

Saradnja će započeti tokom tekućeg programskog perioda u okviru programa Horizont 2020, a nastaviće se u novom programskom periodu za koji se očekuje da započne u drugoj polovini 2021. godine u okviru programa Horizon Europe.

Shift2Rail Joint Undertaking (S2R JU) je javno-privatno partnerstvo u železničkom sektoru, osnovano u okviru Horizont 2020, kako bi se obezbedila platforma za koordinaciju istraživačkih aktivnosti u cilju podsticanja inovacija u železničkom sektoru. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.