Leti, ne leti – DATUM početka putničkog avio-saobraćaja u Srbiji i dalje NIJE POZNAT

Licitacija datuma povratka komercijalnih letova na srpske aerodrome nastavila se i jutros. Ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović izjavila jе u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije da je „Srbija sprеmna da otvori i pokrеnе avio-saobraćaj 18. maja“, ali jе i dodala da ćе to zavisiti od ostalih zеmalja Evropskе unijе i kada ćе i ostalе zеmljе dozvoliti lеtovе sa svojih aеrodroma.

– Naš jе prеdlog da sе putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da lеtovi sa Aеrodroma Nikola Tеsla, kao i aеrodroma u Nišu i Kraljеvu pokrеnu tada. Mеđutim, ukoliko sе Evropa nе otvori do ovog datuma, nеćе ni Srbija – izjavila je Mihajlović.

Ovaj datum najpre je juče, na redovnoj konferenciji za medije koju organizuje Krizni štab, objavio dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba. On izjavio je da će kao poslednja mera koja će biti popuštena u ovom ciklusu biti otvaranje avio-saobraćaja i to od 18. maja.

Istog dana, međutim, izdat je NOTAM – specijalno i hitno saopštenje u međunarodnom avio-saobraćaju, a u kome se kaže da se zabrana obavljanja komercijalnog avio-saobraćaja sa srpskih aerodroma, produžava sve do 30. maja, preneo je portal aviatica.rs.

U trenutku pisanja ovog teksta, taj dokument bio je dostupan i na sajtu SMATSA, na dnevnoj listi važećih NOTAM serije A na datum 28. april, u 22:03.

Pre nego što je u igru ušao 18. maj, političari su tokom nekoliko proteklih dana najavljivali postepeno otvaranje avio-saobraćaja od početka maja i navodili 4. i 11. kao moguće datume za start.

Wizz Air i Air Serbia pomerili datume

Zabunu u javnosti ovih dana unela je i najava uspostavljanja letova kompanija Wizz Air i Air Serbia. Mađarski lowcost prevoznik prodavao je karte za letove izneđu Londona (Luton) i Beograda, a karte su mogle da se kupe sve do utorka popodne. U isto vreme je i Air Serbia prodavala svoje letove prema brojnim destinacijama takođe od 1. maja.

– Međutim, nakon dobijanja NOTAM-a, avio-kompanije koje su planirale letove ipak su otkazale neke od svojih polazaka.Wizz Air je automatski pomerio početak letova ka Beogradu sa ranije najavljenog (i prodavanog) 1. maja na 13. maj, dok je Air Serbia otkazala sve letove do 9. maja. Ostaje nejasno zašto avio-kompanije nisu otkazale sve letove u maju, što bi bilo u skladu sa NOTAM-om, ali postoji mogućnost da su u kontaktu sa našim vazduhoplovnim vlastima dobile informaciju da će se ove mere dodatno popuštati narednih dana – piše portal aviatica.rs.

Šta će se dešavati sa putničkim avio-saobraćajem, kao i sa mnogim drugim važnim sektorima u Srbiji, evidentno, u ovom trenutku nije poznato. Važno pitanje, koje će morati da bude regulisano, jeste i ulazak stranaca u našu zemlju. Zasada, prema podacima vazduhoplovnih vlasti, jedina zvanična info je da letova nema i neće biti do 31. maja.

Kargo saobraćaj

Sa beogradskog aerodroma sve vreme trajanja vanrednog stanja kargo letovi normalno funkcionišu, jer teretni saobraćaj nije potpadao pod odredbe o zabrani poletanja/sletanja.

Otkazivanje komercijalnih letova širom sveta značajno je uticalo i na avio-kargo prevoz, budući da se dobar deo transporta robe obavlja prtljažnicima putničkih aviona, o čemu je PlutonLogistics ponovo pisao protekle sedmice. Statistike pokazuju da su na globalnom nivou tokom marta teretni kapaciteti smanjeni gotovo za trećinu. Budućnost sektora avio-prevoza tereta, nakon pandemije korona virusa, zavisiće od oporavka globalne ekonomije i potražnje za robom, podsećaju ekonomisti.