Trgovinska razmena Srbije i Austrije: pozitivne prognoze uprkos padu

Ukoliko do kraja godine ne bi bilo dodatnih komplikacija, Srbija bi u trgovinskoj razmeni sa Austrijom mogla da se približi rezultatima od prošle godine, koji su bili rekordni, ocenjuje predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Beču Nada Knežević.

Ona je podsetila da je pre krize izazvane pandemijom virusa korona prognozirano da će ove godine trgovinska razmena Srbije i Austrije dalje rasti.

– Ukoliko do kraja godine ne bude bilo daljih zdravstvenih ili drugih problema, možemo se približiti rezultatu iz 2019. – uverena je Knežević, koja je istakla da lanac trgovine i isporuke robe između Austrije i Srbije nije bio u prekidu.

U prvoj nedelji uvođenja mera bilo je haosa u saobraćaju, a to se odnosilo na otvaranje i zatvaranje granica. Mađarske vlasti su različito tumačile šta sve pripada transportu robe, da li i mali kamioni ili samo teretnjaci itd. To se posle nedelju dana normalizovalo, pojasnila je Knežević.

Ona navodi i da Vlada Austrije razmišlja o promenama kada je u pitanju industrijska politika države.

– Smatraju da bi proizvodnju ključnih proizvoda trebalo vratiti i izvršiti relociranje iz Azije u neke susedne zemlje Austrije. Istraživanja ekonomskih instituta pokazuju da bi država koja bi najviše profitirala od reindustrijalizacije Austrije bila Srbija. Austrijski instituti smatraju da bi veliki broj proizvoda koji bi bio relociran iz Azije mogao da završi u našoj zemlji – ukazala je Knežević.

Ona je navela da je u prva tri meseca ove godine spoljnotrgovonska razmena Srbije i Austrije dostigla vrednost od 271,3 miliona evra, što je pad od 12,34%. Ukupan izvoz Srbije u prva tri meseca bio je u vrednosti od 129,9 miliona evra, što je pad od 13,52%, a ukupan uvoz iz Austrije 141,9 miliona evra, ili pad od 11,24%.

Prošle godine ostvarena je rekordna trgovinska razmena u vrednosti od 1,24 milijardi evra, što je u odnosu na 2018. godinu rast od 17,9%. Izvoz Srbije u Austriju dostigao je prošle godine nivo od 566,5 miliona evra, a uvoz iz Austrije 664,4 miliona evra.

Komentarišući podatke da se u Austriji u narednom periodu prognozira pad potrošnje od 2,9%, Knežević je navela da, budući da veći deo robe koju Srbija izvozi u Austriju ne pripada robi široke potrošnje, ne očekuje smanjenje izvoza.

Izvor: RTV 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.