Prekretnica u transportu robe dronovima – Dronamics ugovorio partnerstvo sa Qatar Airways Cargo

Bugarski Dronamics, prvi operater kargo-dronova sa licencom za rad u Evropi i kompanija Qatar Airways Cargo, najveći avio-kargo prevoznik na svetu, potpisali su prošle sedmice prvi svetski interline sporazum u oblasti transporta tereta dronovima. 

Kako je saopšteno, partnerstvo omogućava proširenje mreže isporuke obe kompanije, značajno povećavajući njihov domet, dok se istovremeno omogućava i pristup oblastima do kojih je ranije bilo teško doći tradicionalnim vazdušnim transportom.

Dronamics će sada moći da ponudi svoje kargo usluge sa bilo kog od svojih dron-aerodroma (za početak iz Grčke) u širu mrežu Qatar Airways Cargo, uključujući i destincije kao što su Singapur, Kina (takođe i Hong Kong), Sjedinjene Američke Države. Sa druge strane, kompanija Qatar Airways Cargo dobiće mogućnost da pristupu udaljenim lokacijama koje Dronamics opslužuje, kao što su grčka ostrva, putem Dronamics mreže kargo-dronova.

Postoji značajan potencijal za brzu i pouzdanu isporuku različite robe dronovima (farmaceutskih proizvoda, hrane, pošte, paketa, rezervnih delova itd.) do i iz oblasti koje možda nisu adekvatno pokrivrene klasičnim avio-kargo servisima, navodi Dronamics.

– Veoma smo uzbuđeni što imamo najvećeg svetskog avio-kargo prevoznika kao partnera u prvom interline sporazumu u oblasti teretnih dronova – ističe suosnivač i generalni direktor startapa Dronamics Svilen Rangelov.

On je dodao da će, iako se trenutno manje od 1% globalne trgovine odvija vazdušnim putem, široka globalna pokrivenost i kapacitet kompanije Qatar Airways Cargo biti odskočna daska za povećanje pristupačnosti avio-kargo usluga za zajednice širom sveta, uz omogućavanje dostave „danas za danas“. 

Avio-kompanija za teretne bespilotne letelice sa licencom EU trebalo bi da počne sa komercijalnim radom u Grčkoj početkom 2024. Početkom novembra, Dronamics se udružio sa Hellenic Post ELTA kako bi pokrenuo prve isporuke kargo-dronovima za grčku državnu poštu.

Dronamics je takođe nedavno najavio planove za osnivanje zajedničkog preduzeća sa svojim najvećim investitorom, Fondom za strateški razvoj (SDF) Ujedinjenih Arapskih Emirata, za proizvodnju svog vodećeg aviona Black Swan, počevši od 2025. godine.

Foto: dronamics.com