Prva evropska mreža aerodroma za kargo-DRONOVE – Evo gde će biti regionalni hub!

Aerodrom u Osijeku mogao bi da postane prva vazdušna luka u Hrvatskoj na koju će sletati i odakle će poletati dronovi, a trebalo bi da postane i regionalni centar za prevoz tereta ovim bespilotnim letelicama, prenose hrvatski portali.

Ovo je plan bugarskog startapa Dronamics, koji razvija bespilotne letelice i upravlja njima, a koji želi da Osijek pozicionira kao jedan od 5 aerodroma ključnih za dronove u Evropskoj uniji. Dronamics je već potpisao prvi ugovor – sa operaterom italijanskog aerodroma Breša (Brescia Aeroporto)  – Save Group.

– Partnerstvo sa Dronamics-om je ključno za nas, u ovo kritično vreme velike potražnje za vazdušnim prevozom. Kada imate način da prevezete teret bez putovanja sa njim, lanci snabdevanja postaju otporni na „zaključavanje“ država – rekao je Massimo Roccasecca, direktor kargo sektora grupe Save.

Avio-portal ZamaAero objavio je „ekskluzivnu izjavu Davora Forgića, direktora Zračne luke Osijek“.

– Na ovom projektu smo radili u velikoj tajnosti. Hteli smo nišu gde ćemo biti prvi i gde ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je velika prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost našeg aerodroma, u okruženju velikih – rekao je Forgić.

ZamaAero navodi da bi prve cene prevoza tereta bile manje od 3 evra po kilogramu na letovima do Berlina, Bazela, Milana, Katanije, Atine, Bukurešta i Varšave, a manje od 4 evra na letovima do Barselone, Osla, Helsinkija, Stokholma i Londona.

Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor Dronamics-a, kaže da je njihov plan da u Evropi – „gde dronovi sa dosegom do 2.500 kilometara jednim letom mogu preći ceo kontinent i gde ima više od 3.000 vazdušnih luka i pista, zakorače u nove prilike koje je EU otvorila sinhronizovanom regulativom“, preneo je Jutarnji list. 

Osiječka zračna luka, ako se planovi Dronamics-a ostvare, postala bi prvo čvorište za prevoz tereta dronovima u Hrvatskoj, ali i u regiji. Ostali ključni, regionalni aerodromi, kako je zamislio bugarski startap, bili bi u Liježu u Belgiji, gde se nalazi evropsko sedište Alibabe, u Breši u Italiji, kao i u gradovima Ševde u Švdskoj i Sejnejoki u Finskoj. Preko njih bi Dronamics pružao svoje usluge kurirskim i dostavnim službama, poštanskim operaterima, e-trgovcima i drugima. Bio bi usmeren na poslovne korisnike, koji bi kroz ovu mrežu mogli da dopru do „300 miliona potencijalnih korisnika“, piše Jutarnji.

Očekuje se da bi mreža (koja bi u punom obimu trebalo da dostigne 35 vazdušnih luka u 11 evropskih zemalja, te da ubrza i pojeftini prevoz teret) trebalo da bude pokrenuta početkom 2022, nakon što se usaglase svi propisi za dronove na nivou Evropske unije.

EU, naime, planira da od 1. januara 2021. počne primenu prvog jedinstvenog propisa o bespilotnim letelicama.

Dronamics je već najavio da će na temelju te nove, sinhronizovane regulative, zatražiti odobrenja za početak operativnog poslovanja do kraja iduće godine.

Foto: YouTube/PrintScreen

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.