Prvi specijalizovani kargo aerodrom u Kini (VIDEO)

Aerodrom Edžou Huahu (Ezhou Huahu Airport), u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, počeo je da radi kao prvi specijalizovani kargo aerodrom u Kini. To je ujedno i prvi profesionalni kargo aerodrom u Aziji, navodi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Let teretnog aviona Boeing 767-300 sredinom jula ozvaničio je početak rada aerodroma, koji ima teretni terminal od 23.000 m2, teretni tranzitni centar od skoro 700.000 kvadrata i dve piste, kako bi se poboljšala efikasnost vazdušnog transporta.

Operater aerodroma Ezhou Huahu je kompanija Hubei International Logistics Airport, u kojoj 46% udela ima provajder logističkih usluga SF Express – kineska multinacionalna kompanija za dostavu i logistiku sa sedištem u Šenženu. To je drugi po veličini pružalac kurirskih usluga u Kini, koji obezbeđuje domaću i međunarodnu ekspresnu dostavu.

SF je samostalno izgradio tranzitni centar za teretni transport, centar za sortiranje tereta i vazduhoplovnu bazu na novom aerodromu, a  planira da većinu svojih pošiljki u budućnosti otprema preko novog aerodroma.

– Kao kargo čvorište, aerodrom Ezhou Huazhu će pomoći kompaniji SF Express da formira novu sveobuhvatnu logističku mrežu – rekao je Pan Le, direktor IT odeljenja aerodroma.

Aerodrom je uspostavio dve kargo rute za Šenžen i Šangaj, a planirano je da tokom ove godine doda međunarodne rute koje će ga povezati sa Osakom u Japanu i Frankfurtom u Nemačkoj.

Očekuje se da će do 2025. godine uspostaviti oko 10 međunarodnih kargo ruta i 50 domaćih ruta, a promet tereta i pošte dostići će 2,45 miliona tona.

Projektni tim koji stoji iza aerodroma prijavio se za više od 70 patenata i autorskih prava za nove tehnologije, kao što su 5G, veliki podaci, računarstvo u oblaku i veštačka inteligencija, kako bi novi aerodrom učinili sigurnijim, zelenijim i pametnijim. Ulaže se i u automatizaciju.

– Proveli smo skoro godinu dana testirajući bespilotna vozila u određenim oblastima, sa ciljem da napravimo avio-platformu bez posade u budućnosti – rekao je Le, prenosi aircargonews.net.