Smanjuje se plasman jabuka na tržište Rusije – Domaći proizvođači uspešno nalaze nove kupce

Početak rata u Ukrajini doneo je velike probleme i neizvesnost proizvođačima jabuka u Srbiji, jer se oko 80% proizvodnje jabuke i sadnog materijala izvozio na tržište Rusije. Međutim, iako su prognoze bile loše, tržište Rusije nije se zatvorilo za srpske jabuke.

– Naše jabuke se i dalje najviše izvoze na to tržište, ali se procenat izvoza polako smanjuje zbog toga što je Rusija od 2014. povećala sopstvenu proizvodnju jabuka i zbog toga što su se pojavili novi dobavljači, poput Irana koji godišnje proizvede oko dva miliona tona jabuka i nudi ih po konkurentnijim cenama od naših proizvođača. Izvoz na tržište Rusije će se nastaviti i dalje, ali je dobro što su naši proizvođači uspeli da se pozicioniraju i na nekim drugim izvoznim tržištima poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Indije i da sada mogu da prave bolju strategiju prodaje svog roda svake sezone – kaže za Biznis.rs Julka Toskić, projektni menadžer asocijacije Serbia Does Apples.

Na prošlonedeljnoj konferenciji Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka – Prognosfruit 2022, koja je održana u Beogradu, jedna od tema je bila kvalitet domaćih jabuka, kao i njihova konkurentnost na tržištu EU.

Savremena proizvodnja

Prema rečima sagovornice portala Biznis.rs, kvalitet jabuka proizvedenih u Srbiji je odličan, jer se proizvode po savremenoj tehnologiji gde se ostvaruju visoki prinosi, kao i visok procenat prve klase, sa sortama koje su tražene na svetskom tržištu uz uvedene brojne standarde kvaliteta koji garantuju zdravstvenu bezbedost i ispravnost proizvedenih jabuka.

– Savremena proizvodnja omogućava proizvođačima da imaju niže troškove proizvodnje pa tako mogu biti konkurentni na međunarodnom tržištu. Kod starih ekstenzivnih zasada jabuka to nije slučaj, tu su prinosi daleko niži i ja verujem da će se vremenom i stari zasadi zamenjivati savremenim zasadima sa velikim brojem sadnica po hektaru – oko 4.000, sistemima za zalivanje i prihranu, protivgradnim mrežama i sistemima za zaštitu od mraza – navodi Toskić.

Na pitanje kako bi trebalo unaprediti proizvodnji jabuka u Srbiji, Julka Toskić smatra da je uzgoj jabuka već u velikoj meri unapređen i da se na dalje mogu uvoditi i još neke sorte za kojima postoji tražnja na međunarodnom tržištu.

Ono što bi trebalo unaprediti je objedinjavanje ponude, internacionalna promocija naših proizvođača i zajednički nastup na novim izvoznim tržištima, ocenjuje.

Ona dodaje da je ovo udruženje zajedno sa svetskom asocijacijom za jabuke i kruške – WAPA (World Apple and Pear Association) bilo koorganizator svetske konferencije Prognosfruit 2022, koja je okupila preko 200 delegata iz 23 zemlje.

– To je bila prilika da se promoviše naša proizvodnja jabuka, koju smo iskoristili na najbolji mogući način i pokazali gostima da su naši proizvođači jabuka na istom nivou kao i proizvođači vodećih evropskih zemalja poput Italije – zaključuje Julka Toskić.

Deni Robertson (Danny Robertson) direktor misije USAID-a u Srbiji smatra da se sektor agrobiznisa u Srbiji ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture.

– Američka agencija za međunarodni razvoj je uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU – naveo je direktor misije USAID-a u Srbiji, piše Biznis.rs.