Psi pomažu špediterima da provere avio-pošiljke: labradori otkrivaju zabranjene predmete

Kompanija DB Schenker u Velikoj Britaniji koristi pse za otkrivanje eksploziva kako bi pronašla zabranjene predmete u avionskim pošiljkama. Psi obučeni da pregledaju teret su različitih rasa i izabrani su pre svega zbog svog čula mirisa. Među njima su španijeli i labradori, nemački ovčari i zlatni retriveri, piše aircargonews.

Svi oni prolaze intenzivnu obuku koja traje između šest i dvanaest meseci, pre nego što postanu deo tima.

Nova ekipa je trenutno na obuci da bi mogla da nanjuši litijumske baterije. Oni svakodnevno rade na Hitrou i Mančesteru, a uskoro će bti anagažovani i u Glazgovu.

– Brz i precizan skrining koji psi sprovode postao je ključni deo naših operacija. Ovo je pouzdan metod za otkrivanje određenih predmeta koje bi inače bilo teško otkriti korišćenjem drugih pristupa – kaže Ian Dallow, menadžer za bezbednost u aviosektoru DB Schenker Velika Britanija.

Ne samo da se psi koriste za kontrolu redovnih avionskih pošiljki, već njihov oštar njuh omogućava kontrolu avio-pošiljki koje su previše velike da bi prošle kroz skener.

Psi mogu otkriti bilo šta neželjeno u takvoj pošiljci, mnogo brže nego što je to slučaj kada ljudi „ručno“ pretražuju. Oni pomažu da se proces skrininga ubrza i da se omogući efikasno kretanje robe koju su kupci poručili, navodi DB Schenker.

Zaposleni u kompaniji, na multimodalnim lokacijama širom Velike Britanije, uključeni su u pripremu tereta za skrining i obezbeđivanje da se aktivnosti skrininga sprovode u skladu sa strogim propisima, tako da upotreba pasa predstavlja veoma efikasan dodatni metod kontrole.

– Nastojimo da sprečimo da bilo koji zabranjeni predmeti uđu u avion i da sprečimo nezakonite radnje u civilnom vazduhoplovstvu – dodao je Dallow.

Foto: Unsplash/Richard Burlton, ilustracija