Nemačke kompanije zainteresovane za srpsku transportnu infrastrukturu

Evropska unija vidi koridore 10 i 11 kroz Srbiju kao ključni deo putne i železničke mreže celog regiona, a nemačke kompanije veoma su zainteresovane za investiranje u srpsku transportnu infrastrukturu, poručeno je sa konferencije „Modernizacija u sektoru transporta, logistike i saobraćajne infrastrukture u Srbiji i Crnoj Gori“.

Ovaj događaj 4. februara u Beogradu je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke i u partnerstvu sa nemačkom kompanijom em&s GmbH.

Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja Srbije čak 23 projekta označilo je prioritetnim – u oblasti železničkog, drumskog, vodnog i vazdušnog saobraćaja. Dragan Simović, član Upravnog odbora AHK, istakao je da ovakvi projekti nude mogućnost nemačkim kompanijama da predstave svoja rešenja na srpskom tržištu

Budući da se gradovi u Srbiji, kao i u većem delu jugoistočne Evrope, danas suočavaju sa ubrzanim rastom broja stanovnika, sve većim brojem vozila, te posledično i rastućim zagađenjem, neophodno je da se što pre pozabave ulaganjima u energetski održiv transport, ocena je učesnika konferencije. Jedan od primera, koji bi mogao poslužiti kao uzor, jeste Minhen. U tom gradu razvija se takozvani „koncept budućnosti“ u oblasti javnog prevoza, čiji je cilj je smanjenje individualnog prevoza.

Učesnici konferencije podsetili su i da Nemačka, preko GIZ-a, već podržava izradu takvih saobrćajnih rešenja u nekoliko gradova u Srbiji – Beogradu, Kruševcu, Pirotu, Šapcu, Bajinoj Bašti.

Nakon pozdravne reči Dragana Simovića, te predstavljanja infrastrukturnih projekata u Srbiji do 2025,  kao i izlaganja direktora em&s GmbH i konsultanta programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke Ulricha Wilda, izlaganja i prezentacije održali su i predstavnici kompanije „Nelt“, kao i „Kuehne+Nagel Srbija“.

Nakon toga, predstavnici nemačkih kompanija „A. Rawie GmbH & Co.KG“, „Bosch Security and Safety Systems“/“Robert Bosch d.o.o“, „G. Zwiehoff GmbH“, „insertEFFECT GmbH“ i „Smets Technology GmbH“ predstavili su svoj portfolio, inovacije i usloge koje pružaju u ovom sektoru, a potom su održani B2B sastanci nemačkih i srpskih kompanija.

Foto: serbien.ahk.de