Autonomni kamioni zamena za vozača – Da li će nove tehnologije doneti velike promene u transportu?

Za sve one koji se bave drumskim saobraćajem, neke od najvećih promena u našim životima obeležile su poslednjih nekoliko godina.

Polje automatizacije se ubrzava i čini se da ne samo da smo spremni da imamo samoupravljajuće kamione za prevoz naše robe, već su na pomolu i dronovi i hiperlupovi. Ali dug je put pre nego što stignemo do nirvane.

A sa oko 90% svih saobraćajnih nezgoda uzrokovanih, bar delimično, ljudskom greškom, na povećanje nivoa automatizacije putem naprednih sistema pomoći vozaču (ADAS) ili u potpuno autonomnim vozilima treba gledati kao na dobrodošlu pomoć.

Ko prodaje i ko kupuje?

Volvo Trucks je pokrenuo svoje komercijalno autonomno transportno rešenje koje radi za norveški rudnik krečnjaka Brønnøi Kalk AS. Ovo rešenje će se sastojati od šest autonomnih kamiona Volvo, koji će transportovati krečnjak na putu dužine pet kilometara.

Ono što je zanimljivo je da je ovaj zadatak prvi od mnogih koji će već uspostavljeni proizvođači kamiona direktno ponuditi svoja transportna rešenja transportnim kupcima, kao što je Brønnøi Kalk.

Uzmite za primer tipičnog prevoznika za velikog pošiljaoca, recimo IKEA, P&G ili Lufthansa. Danas postoji veliki broj transportnih kompanija koji se takmiče da pokriju transport između svojih centara, terminala i skladišta. To je obično predvidljivije transportno okruženje, sa mnogim fiksnim rutama, poznatim unapred, sa velikim delom vožnje na autoputu.

Do 2030. godine ovi i drugi špediteri mogli bi da imaju mnogo “pružalaca rešenja za transport” koji se nadmeću za isti ugovor o transportu. Ko bi oni mogli da budu?

• Više transportnih operatera (kao što je to slučaj danas).

• Dobro poznati proizvođači kamiona koji nude automatizovana transportna rešenja

• Novi proizvođači kamiona / pružioci transportnih rešenja, kao što su Tesla i Einride

• Start-up kompanije koje razvijaju tehnologije za samoupravljajuću vožnju za rekonstrukciju kamiona, kao što su Embark i FlukAuto, koji bi mogli da uđu u polje pružanja usluga transporta

• Veliki logistički igrači, koji su usavršili logističke lance i mogli bi da prošire ponudu usluga na transport. Na primer, Amazon

• Potpuno novi učesnici na tržištu koje danas ne možemo ni predvideti.

Konačno, i najverovatnije, mogu postojati konzorcijumi koji bi se sastojali od nekih od ovih, kao i od drugih zainteresovanih strana.

Foto: NeuPaddy/pixabay.com

Šta je sa poslovima?

Da li je ovonedeljna automatizacija oduzela šest radnih mesta vozača kamiona u Brønnøi Kalk?

Ne baš! U današnje vreme obeleženo nedostatkom vozača, kada industrija ima velike poteškoće u privlačenju novih talenata, ne bi trebalo da oplakujemo nekoliko „izgubljenih“ radnih mesta vozača kamiona u rudniku, jer su ti poslovi neki od najmonotonijih koji se mogu naći u industriji. Vozači kamiona koji su do juče prevozili krečnjak moći će da pronađu zanimljivije poslove na drugim mestima.

Predviđa se da će potražnja za transportom porasti za 230% za teretni saobraćaj od 2015. do 2050. godine (prvenstveno u zemljama koje nisu članice OECD-a), a postepeno uvođenje automatizacije, po mom ličnom mišljenju, neće biti u stanju da nadoknadi taj rast uz predviđeno povećanje nedostatka vozača. Zbog toga vozači kamiona ne treba da se plaše da mogu ostati bez posla u doglednoj budućnosti.

Kako transportni operateri mogu preživeti i napredovati u budućnosti?

Ako ste transportni operater, danas biste trebali da se fokusirate na procese i operacije digitalizacije. Uklanjanje papira, uklanjanje ručnog planiranja, dokaz o isporuci na papiru i drugi slični zadaci iz logističkog lanca omogućiće preduzećima da u međuvremenu optimizuju poslovanje i da budu konkurentniji.

Konačno, transportni operateri moraju da budu u prednosti i da prate najnovije trendove dok raspravljaju o promenama s predvodnicima i sa drugim transportnim kompanijama koje gledaju napred, ali i sa proizvođačima vozila i pružaocima usluga.

 

Ceo tekst možete pogledati na iru.org
Autor Željko Jeftić, predstavnik za globalne inovacije IRU – svetske organizacije za drumski transport