Bileteralni prevoz tereta između BiH i Crne Gore od 15. juna bez dozvola

Od 15.juna 2014.godine, bilateralni prevoz tereta između BiH i Crne Gore odvijaće se bez dozvola U Sarajevu je 29. i 30. maja 2014. godine održan sastanak Mešovite komisije za drumski prevoz putnika i roba između delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na kojem je su razmatrana pitanja iz oblasti međunarodnog prevoza putnika i tereta, o čemu je sačinjen i potpisan zvanični protokol.

Na sastanku, koji je prvoga dana održan u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, su razmenjene informacije o obimu robne razmene između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz iskazanu spremnost obe strane za razvojem putničkog i teretnog transporta kako bi se dodatno unapredili ekonomski odnosi između dve države.

S tim u vezi, u oblasti prevoza tereta, dogovorena je liberalizacija bilateralnog prevoza tereta, tako da će se prvi put, počevši od 15. juna 2014. godine, prevoz tereta između dve države obavljati bez dozvola, čime se doprinosi ukidanju administrativnih i finansijskih barijera.

Delegacija Crne Gore je zatražila od bosanskohercegovačke strane da se do 1. jula 2014. godine završi usaglašavanje međunarodnih redova vožnje, kako bi se uspostavio veći broj novih autobuskih linija između dviju država, posebno u svetlu promovisanja turističkih potencijala Crne Gore.

Delegacije su dogovorile da se intenzivira rad nadležnih inspekcijskih službi i sankcionira nelegalan prevoz putnika i tereta. U tom smislu dogovoren je zajednički inspekcijski nadzor inspekcija za drumski transport i drugih nadležnih tijela obje države, a sve sa ciljem da se suzbije pojava sive ekonomije i stvore bolji uslovi za rad licenciranih prevoznika.