Otvoren rekonstruisani prelaz Kotroman – Nova infrastruktura i za teretni saobraćaj

Granični prelaz Кotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine danas je svečano otvoren posle obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona evra.

Za radove, koji su trajali tri godine, 2,1 milion evra obezbeđeno je  iz pretpristupnih fondova EU, a nešto više od 2,5 miliona evra kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje. Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama.

U okviru novog graničnog prelaza Кotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz Srbije, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe, saopštila je Uprava carina.

Kako je navedeno, preko graničnog prelaza Кotroman vodi najkraći put do Boke Кotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprineti rasterećenju najfrekventnijeg prelaza ka crnogorskom primorju – graničnog prelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.

Foto: Uprava carina

Pored prostranog objekta za smeštaj graničnih službi, postavljene su i kontrolne kućice na saobraćajnim trakama, podignuta je nadstrešnica, kao i javni sanitarni čvor, a ceo prelaz je pokriven video nadzorom.

Pored unapređenja putničkog, poboljšanje kvaliteta očekuje i teretni saobraćaj, pa će tako kamioni imati na raspolaganju i teretni terminal, ali i preko potrebnu kolsku vagu na ulazu u zemlju.

Rekonstrukcija i modernizacija prelaza Kotroman završena je nakon tri godine intenzivnih radova, a na sprovođenju projekta bile su angažovane firma Jedinstvo, koja je radila na izgradnji, kao i Safege iz Beograda koja je bila zadužena za nadzor nad radovima i kvalitetom obavljenog posla.

Otvaranju moderizovanog graničnog prelaza prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i predstavnici carinskih administracija obe zemlje.

Foto: Uprava carina 

  • BONUS SADRŽAJ: Poslušajte iskustvo vozača kamiona – U istom tunelu – kamion i voz.