Carina spremna za uskršnje praznike

Carinici u vreme praznika pojačavaju aktivnosti na graničnim prelazima zbog velikog priliva putnika koji dolaze da ih provedu u Srbiji ili pak kroz nju samo prolaze. Carinska služba radi 24 časa bez obzira na praznike, a carinjenje se odvija prema organizovanim dežurstvima, pa će tako biti i ovoga puta. Ove godine se pravoslavni i katolički Uskrs obeležavaju u različitim terminima (5. aprila i 12. aprila), pa se veće gužve očekuju u četiri navrata.

Carinska služba je spremna za veći pritisak na prelaze koji očekujemo u dva talasa na ulasku i dva na izlasku i to: 2, 3, 9. i 10. aprila na ulasku, a 6, 7, 13. i 14. na izlasku iz zemlje. – Većini radnika na privremenom radu u inostranstvu slobodni dani počinju u četvrtak 2. aprila, pa se zbog toga očekuje da već krajem sledeće nedelje bude više vozila na prelazima. Pojačana frekvencija putnika tokom velikih praznika za carinike je uobičajna i očekivana pojava, pa su u skladu sa tim preduzete sve mere kako bi se sprečilo nepotrebno zadržavanje.

Na udarnim prelazima, poput Horgoša, biće otvorene sve trake (6 za putnički i 1 za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika –  navela je Uprava carina. Uprava carina je pri tom podsetila svoje zaposlene na to šta se od njih očekuje: profesionalan i prijatan odnos prema putnicima je imperativ, a podrazumeva se da posao mora efikasno da se obavlja kako bi zadržavanja bila svedena na minimum.

Carina apeluje na putnike da na put kreću odmorni i bez nervoze, a da se pre toga, ako je moguće, dobro informišu zbog čega im preporučuju da posete sajt Uprave carina www.carina.rs gde će u rubrici “Pitanja i odgovori“ pronaći sve informacije u vezi ličnog prtljaga, iznosa i unosa novca, kućnih ljubimaca, kao i prava pri unosu kupljenih stvari u inostranstvu. Putnici će na taj način doprineti ubrzavanju granične procedure, čime će gužve biti smanjene, a građanima putovanje olakšano.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.