Nove aplikacije i skeneri ubrzaće putovanje pošiljaka do korisnika u Srbiji

Kako je tokom prethodnih godina došlo do ekspanzije kupovine preko interneta i višestrukog uvećanja broja poštanskih pošiljki, Uprava Carina i Pošta Srbije rade na modernizaciji poslovnih procesa, koja podrazumeva uvođenje automatizacije u transportne, sortirne i carinske postupke.

To će dovesti do smanjenja vremena neophodnog za obradu pristiglih pošiljaka kojih je iz dana u dan sve više, saopštili su iz Uprave carina.

Direktori Pošte i Uprave carina Zoran Đorđević i Branko Radujko, potpisali su Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje, čiji je cilj ubrzanje i olakšanje prometa pošiljaka u međunarodnom poštanskom saobraćaju. Potpisivanje Memoranduma, kako se navodi u saopštenju, kruna je projekta „Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju“ na kome su, prethodne dve godine, zajedno radili eksperti Carine i Pošte Srbije kroz globalni program „Alijansa za trgovinske olakšice“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Očekuje se da će uvođenje digitalizovanog postupka obrade podataka o pošiljkama pre dopremanja omogućiti da se one po prispeću odmah prosleđuju ka primaocima, ukoliko nisu izdvojene za carinsku kontrolu.

Na taj način značajno će se smanjiti ukupno vreme njihovog zadržavanja, što predstavlja glavni benefit za korisnike. To je moguće postići primenom najsavremenijih informacionih tehnologija (novih IT aplikacija, kao i skenera za pregled pošiljaka).

Projekat „Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju“ koji GIZ sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji fokusira se na sprovođenje mera trgovinskih olakšica u Srbiji. Projekat pruža podršku kroz razvoj softvera za razmenu elektronskih podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka, nabavku prateće opreme, unapređenje kapaciteta za upravljanje rizicima i prilagođavanje pravne regulative koja prati razmenu podataka.

Proces razvoja i zaključenja Memoranduma o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje između Uprave carina i Pošte Srbije je podržala i Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, posebno u delu koji se tiče bezbednosti i sigurnosti, pošto će to doprineti razvoju analize i upravljanju rizicima, a samim tim i adekvatnom odgovoru na nezakonitu trgovinu i pokušaje krijumčarenja putem poštanskih pošiljaka.

Potpisivanjem Memoranduma ozvaničen je prvi korak ka primeni unapređenih tehnoloških rešenja u procesu dopremanja poštanskih pošiljaka, pa sledi njihovo testiranje, dok se početak primene novih IT aplikacija i poslovnih procesa očekuje početkom naredne godine.

Foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.