Drastično povećanje kazni za prekršaje u Austriji: za telefoniranje tokom vožnje 100 evra

Kazne za neke saobraćajne prekršaje na austrijskim putevima drastično su povećane od 1. maja. Austrijska televizija ORF objavila je da su se neke kazne, poput one za razgovor telefonom ili pisanje poruka tokom vožnje, čak udvostručile.  Novčana kazna za navedeni prekršaj sada iznosi 100 evra umesto dosadašnjih 50.

Oni koji ne žele da plate kaznu na licu mesta moraće naknadno da plate 140 evra nakon prijave saobraćajnog prekršaja, piše časopis Feniks.

Ministarka saobraćaja Austrije, Leonore Gevesler, smatra da će odluka savezne vlade da udvostruči iznos kazne imati preventivnu svrhu i da će doprineti razvoju svesti vozača o opasnostima upotrebe mobilnih telefona u vožnji, kao i da će uticati da se poveća bezbednost na austrijskim putevima.

Inače, upotreba mobilnih telefona spada u grupu najopasnijih prekršaja u saobraćaju. Saobraćajni stručnjaci tvrde da je to jedna od glavnih „ubica“ na putevima.

Prošle godine je u Austriji 130.540 vozača kažnjeno zbog nedozvoljene upotrebe mobilnih telefona u vožnji. U toku vožnje telefoniranje je dozvoljeno u Austriji samo uz pomoć handsfree uređaja, tako da jednom rukom možete izabrati sve funkcije, a drugom držati volan.

Od 1. maja je znatno veća i kazna za nevezivanje pojasa u vožnji, s obzirom da je sa dosadašnjih 35 evra povećana na 50 evra. Ista kazna važi i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji motocikla ili mopeda.

Ko na licu mesta ne plati kaznu zbog nevezivanja pojasa moraće naknadno da plati duplo više, odnosno 100 evra, umesto 50 evra u prekršajnom postupku. Prošle godine su 88.394 vozača platila kaznu zbog nevezivanja pojasa.

Šef pravnog odeljenja Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC, Martin Hofer, istakao je da su mogućnosti saobraćajne policije ograničene, s obzirom na to da vozač mora biti zaustavljen ili mora biti dostupan foto dokaz o izvršenom prekršaju.

Patriša Pruner, iz drugog auto-moto kluba ARBÖ, kritikovala je drastično povećanje kazni, rekavši da se na njih „više gleda kao na novi izvor prihoda za državu nego kao na dugoročno povećanje bezbednosti na putevima“.

Izvor: B92

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.