Ekološki kamioni – Vodonične gorivne ćelije pokreću i Tatru

Najmanji evropski proizvođač teških kamiona, ali i u svetu vrlo poznata češka Tatra, nedavno je premijerno predstavio treću generaciju vozila na šasiji Tatra Force s pogonskim sistemom koji koristi vodonične gorivne ćelije. Razvoj ovog vozila realizuje petočlani konzorcijum, predvođen češkom kompanijom ÚJV Řež, dok su ostali partneri Tatra Trucks, kompanija Devinn, Univerzitet za hemiju i tehnologiju u Pragu i istraživački centar Řež iz grupe ÚJV. Projekat subvencioniše Tehnološka agencija Češke Republike (TA ČR) kroz program Trend.

Tatra Trucks, u vlasništvu Czechoslovak Group i Promet grupe, radi na nekoliko razvojnih projekata vezanih za moderne pogonske sisteme za kamione. Jedan od takvih projekata je razvoj kamiona Tatra Force e-Drive s vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle), čiji je prototip prvi put predstavljen javnosti u okviru konferencije H2 Forum 2023.

Kombinacija tradicionalne proverene Tatra šasije i pogona na struju koja nastaje u vodoničnim gorivnim ćelijama stvara jedinstveno rešenje bez emisije štetnih gasova na novoj Force platformi, nudeći širok raspon konfiguracija i mogućnosti korišćenja – rekao je Radim Matera iz menadžmenta Promet grupe, koji je odgovoran za inovativne projekte.

ÚJV Řež, matična kompanija ÚJV Grupe, duže od deset godina je posvećena razvoju vodoničnih tehnologija. Ona stoji iza realizacije prvog češkog TriHyBus autobusa s pogonom na vodonik i stanice za punjenje vodonikom u Neratovicama, upravlja sistemom za skladištenje energije koji koristi vodonične tehnologije i razvija sisteme vodoničnog pogona za produženje autonomije vozila za komunalne namene bez emisije štetnih gasova.

Osnova prototipa je najnovija treća generacija modela Tatra Force, koja je svoju svetsku premijeru imala u maju na sajmu PYROS 2023 u Brnu.

Foto: tatratrucks.com

Testiranje prototipa u rudnicima

– Za vozilo Tatra Force e-Drive koristili smo šasiju s osam točkova s čuvenim Tatrinim konceptom sa centralnom potpornom cevi i „ljuljajućim“, nezavisno oslonjenim poluosovinama u konfiguraciji 1+3 i pogonom na tri osovine. Prototip je projektovan kao kamion za upotrebu u rudarskoj industriji, s ukupnom masom do 45 tona. Na njemu želimo da testiramo različite tehnologije u najzahtevnijim radnim uslovima – pojasnio je Radomír Smolka, direktor istraživanja i razvoja u Tatra Trucks.

Pogon prototipa je električni, ali je prilagođen tako da može biti nezavisan od spoljnih izvora električne energije, te stoga izvor energije „vozi“ sa sobom. Na njemu su, pored vučnog elektromotora, vučnih baterija i dve gorivne ćelije ugrađeni i rezervoari koji podnose visoki pritisak za vodonik u gasnom stanju.

Gorivne ćelije proizvode potrebnu električnu energije kroz hemijsku reakciju iz vodonika direktno u „boksu“ iza kabine kamiona. Prednost ovog koncepta je vrlo kratko vreme potrebno da se rezervoari vodonika napune u roku od nekoliko minuta, tako da je u poređenju sa akumulatorskim električnim kamionima eliminisano vreme zastoja potrebno za punjenje iz spoljnih izvora. Kada bude izgrađena infrastruktura sa više stanica za punjenje vodonikom, fleksibilnost ovog kamiona će biti uporediva čak i s vozilima s konvencionalnim motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Prototip konkretno koristi vučni sinhroni elektromotor sa trajnim magnetima sa kontinuiranom snagom od 480 kW i maksimalnom (vršnom) snagom od 580 kW, koji ima obrtni moment od 2.300 Nm. Po dve gorive ćelije imaju maksimalnu snagu od 100 kW, dok vučne baterije ukupnog kapaciteta 171 kWh koriste Li NMC (litijum-nikl-mangan-kobalt oksid) tehnologiju i imaju mogućnost punjenja i iz spoljnog izvora (priključenjem na javnu elektro mrežu). Kamion je opremljen Tatrinim petostepenim glavnim menjačem sa elektronskim sistemom promene stepena. Konstruktori u Tatri rade i na drugim tehnološkim projektima savremene mobilnosti: na primer, nedavno su predstavili kamion s autonomnim sistemom upravljanja na istoj platformi kao i prototip s pogonom na vodonik.

Izvor: kamioni.net

Foto: tatratrucks.com