Mitsubishi Fuso najavljuje serijsku proizvodnju kamiona na gorivne ćelije (VIDEO)

Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation (MFTBC), podružnica Daimler kompanije, najavila je dugoročne planove za serijsku proizvodnju kamiona na vodonične gorivne ćelije.

Proizvođač eCanter električnih kamiona kaže da će masovna proizvodnja vozila na vodonične ćelije početi krajem 2020-ih. Ovo je deo strategije Daimler kompanije čiji je cilj postizanje CO2-neutralnog rada novih kamiona i autobusa u Evropi, Japanu i NAFTA (Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini koji su potpisale SAD, Kanada i Meksiko) do 2039. godine.

– Verujemo da se istinski CO2-neutralni transport može postići jedino upotrebom električnih vozila na baterije ili vozila na vodonične gorive ćelije – navode u MFTBC.

I jedna i druga vrsta vozila ima svoje prednosti u zavisnosti od upotrebe, a kompanija planira da radi na oba polja, kako bi zadovoljila raznolike potrebe u transportu, dodaje se.

 

Vision F-CELL – laki kamion koji radi na gorivne ćelije, MFTBC je predstavila prošle godine na Sajmu automobila u Tokiju. Ovaj model dalje je razvijen u eCanter F-CELL, lako teretno vozilo, koje je krajem marta predstavljeno u Kavasakiju. On može da pređe put od 300 kilometara, a vreme punjenja goriva je drastično smanjeno – na manje od 10 minuta.

Kompanija MFTBC je 2017. pokrenula prvu serijsku proizvodnju lakog električnog kamiona na baterije, što je bio značajan korak napred u smanjenju emisije CO2 u svetu. Uvođenjem eCantera, MFTBC postaje pionir u oblasti električnih komercijalnih vozila. Danas više od 150 eCantera radi u Japanu, Evropi i SAD-u, a vozila ovog tipa širom sveta prešla su 1,6 miliona kilometara, navodi se u saopštenju MFTBC.

Izvor/foto: mitsubishi-fuso.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.