Električni kamioni – Švedski prevoznik gradi sopstvenu pumpu za teretna vozila na struju

Švedska transportno-logistička kompanija GLC (Goteborgs Lastbilcentral) odlučila je da investira u sopstvenu stanicu za punjenje električnih kamiona. Objekat će imati 15 punjača i trebalo bi da bude otvoren u decembru ove godine.

Kapacitet postrojenja od 8 miliona švedskih kruna je ukupno 1.500 ampera i 1 megavat. Za realizaciju projekta angažovana je kompanija Kalema E-Mobility iz Borlenga.

Komentarišući najavu, Martin Salenius, izvršni direktor GLC-a, rekao je su srećni što mogu da pruže održivija transportna rešenja.

– Stanica za punjenje je prekretnica za nas i deo slagalice u promeni paradigme koja se dešava u sektoru transporta. Smanjićemo emisiju CO2 za 70% do 2026. u odnosu na 2010. godine, što je 4 godine pre nacionalnog cilj za transportni sektor. Takođe, naš je cilj da budemo klimatski neutralni do 2035. godine, dok je nacionalni cilj za ovo 2045.

Martin Gotesson, izvršni direktor kompanije Kalema E-Mobility je istakao da je GLC izuzetno profesionalna kompanija za saradnju.

– Rešenje za punjenje je veoma napredno, GLC ga je smislio. Hardver finske firme Kempower je vrhunski. Veoma smo ponosni i srećni što smo deo budućeg razvoja GLC-a.

Izvršni direktor Kempower-a Tomi Ristimaki takođe je prokomentarisao da je novo čvorište za punjenje u Geteborškom kamionskom centru još jedan primer elektrifikacije transportnih i logističkih operacija.

– Snaga Kempower-a je dinamičko upravljanje napajanjem i napredno SaaS rešenje zasnovano na oblaku, posebno dizajnirano da optimizuje ukupne troškove. Sa našom inteligentnom distribucijom energije, snaga je dinamički balansirana kako bi se zadovoljile potrebe punjenja i preko noći i tokom dana.

Konačno, Bengt Johansson, viši savetnik i menadžer projekta u GLC-u, izjavio je da je lokacija stanice pažljivo osmišljena i da zadovoljava potrebe suvlasnika i vozača za pristupačnost i planiranje.

– Plaćanje se vrši putem naše aplikacije ili obične kartice. Stanica je namenjena GLC-ovim suvlasnicima i vozačima, kao i donekle našim partnerima, prenosi trans.info.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.