EU: Kada vozači kamiona mogu prekoračiti dnevno i nedeljno vreme vožnje?

Evropska komisija je nedavno razjasnila niz pitanja u vezi sa pravilima drumskog prevoza, od kojih se jedno odnosi na izuzetne okolnosti pod kojima vozač kamiona može prekoračiti svoje dnevno ili nedeljno vreme vožnje.

Paket za mobilnost 1 je na snazi, a socijalne odredbe o vremenu vožnje i uslovima odmora vozača primenjuju se od 20. avgusta 2020. Prioritet Evropske komisije je sada da obezbedi zajedničko razumevanje i doslednu primenu novih odredbi. Stoga je Komisija pripremila sledeći prvi set pitanja i odgovora kako bi odgovorila na najvažnija pitanja, koja je pokrenuo sektor. Trebalo bi da sekcija služi kao vodič za vozače i operatore drumskog prevoza,kako bi se osiguralo da se pravila primenjuju i kontrolišu na usklađen način u celoj EU – navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U najnovijoj Q&A sekciji, Evropska komisija je objasnila da sledeće okolnosti omogućavaju vozačima da nastave putovanje:

  • da omoguće vozilu da stigne na odgovarajuće mesto zaustavljanja, u onoj meri u kojoj je potrebno da se osigura bezbednost ljudi, vozila ili tereta.
  • u izuzetnim okolnostima u slučajevima kada vozač treba da stigne do svog prebivališta ili operativnog centra poslodavca, kako bi napravio nedeljni odmor ili redovan nedeljni odmor.

Potpuno obrazloženje komisije je sledeće:

Koje su izuzetne okolnosti kada vozač može prekoračiti dnevno i nedeljno vreme vožnje? Kako kontrolisati takve izuzetne okolnosti?

Prekoračenje dnevnog i/ili nedeljnog vremena vožnje dozvoljeno je isključivo kako bi se omogućilo vozilu da stigne na odgovarajuće mesto zaustavljanja i u meri u kojoj je to neophodno radi obezbeđenja bezbednosti ljudi, vozila ili tereta, ili u izuzetnim okolnostima u slučajevima kada vozač treba da stigne do svog prebivališta ili operativnog centra poslodavca kako bi napravio nedeljni odmor ili redovni nedeljni odmor. Ova dva nova odstupanja mogu se koristiti kada zbog nepredviđenih okolnosti nezavisno od volje vozača ili rukovodioca (vremenski uslovi, zagušenja, zastoji na mestima utovara/istovara i drugo), vozač nije u mogućnosti da stigne na neko od gore navedenih mesta za nedeljni odmor bez kršenja pravila o dnevnom ili nedeljnom odmoru.

Na primer, vozač iz periferne zemlje na međunarodnom putovanju koji zbog nepredviđenih okolnosti koje su odložile putovanje ne može da stigne do mesta prebivališta, prema ovoj odredbi – nije dužan da provede redovan nedeljni odmor od 45 sati u mestu koje je nedaleko od njegovog prebivališta.

Kao što je naznačeno u novom paragrafu 4. člana 12. Uredbe, vozač je dužan da ručno na ispisu ili listiću navede razlog odstupanja od ograničenja vremena vožnje. Ova izjava povlači sa sobom odgovornost vozača za navedene informacije.

Produženje vremena vožnje pod gore pomenutim izuzetnim okolnostima ne sme rezultirati skraćivanjem perioda odmora nakon ovog produženja. Kao što je navedeno u novom stavu 5. člana 12. Uredbe, svaki period produženja prema ovom članu mora biti nadoknađen ekvivalentnim periodom odmora u bloku sa bilo kojim periodom odmora, do kraja treće nedelje, uzastopne od one kada je odstupanje primenjeno.

Evropska komisija je takođe dala odgvor na pitanje da li vozač koji je vozio preko vanrednog dnevnog i nedeljnog vremena vožnje zbog izuzetnih okolnosti, takođe može da premaši maksimalno dvonedeljno vreme vožnje od 90 sati.

Njihov zvaničan odgovor je sledeći:

Mogućnost da vozači prekorače dnevno i/ili nedeljno vreme vožnje u izuzetnim okolnostima kako bi stigli do mesta prebivališta ili operativnog centra poslodavca kako bi imali nedeljni ili redovan nedeljni odmor, ne dozvoljava im da odstupaju od maksimalnog dvonedeljnog vremena vožnje od 90 sati utvrđenog članom 6 (3) Uredbe (EZ) br. 561/2006.

Novi stav 2. člana 12. Uredbe jasno navodi odredbe od kojih vozač može da odstupi, a to su članovi 6. (1) i (2) o maksimalnom dnevnom i nedeljnom ograničenju vremena vožnje i član 8 (2) o obavezi vozača da ima nov dnevni odmor u svakom periodu od 24 sata nakon završetka prethodnog dnevnog ili nedeljnog odmora. Vozač u svim slučajevima mora da se pridržava maksimalnih 90 sati vožnje tokom dve nedelje.

Na primer, vozač koji je vozio 56 sati u određenoj nedelji (1. nedelja) može da vozi dva dodatna sata nakon što je napravio pauzu od 30 minuta kako bi stigao do svog doma kako bi imao redovan nedeljni odmor. U narednoj nedelji (2. nedelja) vozač će morati da osigura da ne vozi duže od 32 sata. Ovo produženje od dva sata moraće biti nadoknađeno ekvivalentnim periodom odmora u bloku pre kraja treće nedelje koja sledi od one kada je odstupanje učinjeno.

Izvor: trans.info 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.