Evropska unija priznala ukrajinske vozačke dozvole i kvalifikacije

Pristup tržištu rada Evropske unije biće značajno pojednostavljen za vozače kamiona iz Ukrajine, nakon što je Evropska komisija u ponedeljak objavila da će im vozačke dozvole biti priznate bez zamene i bez polaganja novog vozačkog ispita.

Evropski portali navode i da je ovo „dobar singal za logistiku“, jer novi propisi ne samo da znače doprinos solidarnosti sa Ukrajinom, već i pomažu u prevazilaženju problema nedostatka vozača.

Mere će olakšati uslove rada profesionalnih vozača iz Ukrajine u EU, tokom perioda privremene zaštite (izbegličkog statusa) i olakšati izvoz ukrajinske robe, kao i bilateralne odnose u okviru Puteva solidarnosti EU-Ukrajina.

Prema navodima Evropske komisije, u EU će ukrajinskim vozačima kamiona i autobusa biti privremeno priznate njihove profesionalne kvalifikacije stečene u Ukrajini, nakon kratke obuke i testa.

Menjaju se i pravila o ukrajinskim vozačkim dozvolama koje su istekle ili su izgubljene. U nastavku je infografik koji je objavila Evropska komisija.

Izvor: Evropska komisija (transport.ec.europa.eu)

Evropska komisija predložila je ovaj model 21. juna, da bi nove propise potom usvojio Parlament, a 18. jula i Savet EU. Propisi će stupiti na snagu u svim državama članicama Evropske unije 5 dana nakon objavljivanja u službenom listu (Official Journal). Više detalja dostupno je na sajtu Komisije

 

  • DODATNI SADRŽAJ: Poslušajte ovu neverovatnu priču!