(FOTO) Protestnom vožnjom do boljih uslova u drumskom transportu

Zbog veoma lošeg ekonomskog položaja srpskih prevoznika koji se bave međunarodnim transportom i nezainteresovanosti nadležnih institucija, pre svega Ministarstva finansija, da pruži podršku u rešavanju problema koji ugrožavaju opstanak srpske transportne privrede, članovi Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“ i  Udruženja „MDT sistem“ iz Kraljeva organizovali su protestnu vožnju, u sredu 19. septembra.

Kako navodi „Međunarodni transport“, Ministarstvu su se obratili sa sledećim problemima kao i sa predlozima za njihovo  rešavanje:

  •  povraćaj većeg dela akcize uz osvrt na mogućnost drugačijeg obračuna dela za povraćaj;
  •  ponovno uvođenje poreskog kredita za nabavku osnovnih sredstava za rad – teretnih vozila;
  •  subvencije za obnovu voznog parka;
  •  rešavanje problema naplate terminala vozilima u carinskom postupku;
  •  abnormalni periodi čekanja vozila na izlazak iz zemlje na graničnim prelazima i neljudski uslovi koje vozači trpe tokom čekanja;
  •  kažnjavanje prevoznika kaznama od više stotina hiljada dinara za situacije kada vozač svojom voljom, bez znanja prevoznika ili zbog drugih okolnosti zakasni par minuta ili sati na istup ili javljanje odredišnoj carinarnici;
  •  kontrola stranih prevoznika u smislu posedovanja odgovarajućih dozvola za prevoz tereta od strane zaposlenih u Upravi carina na graničnim prelazim i u unutrašnjim carinarnicama.

Kako saznajemo iz „Međunarodnog transporta“, u protestnoj vožnji na prilazu Beogradu učestvovalo je  oko 120 teških teretnih vozila, dok su kolege iz zapadne Srbije vožnju obavile od Užica, Požege, Ivanjice, Kraljeva do Preljine. Tamo je učestvovalo oko 50 vozila.

Kao rezultat, prvi sastanak će biti održan danas (21. septembar) u Ministarstvu finansija po pitanju carinskih problema dok se početkom oktobra očekuje sastanak u istom ministarstvu po pitanju ekonomskih tema (akciza, poreski kredit itd), saznaje PlutonLogistics.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.