Hrvati pooštrili kazne – prekoračenje brzine i crveno do 2.700 EUR

Hrvatski parlament usvojio je značajne izmene i dopune Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima koje su stupile na snagu 1. avgusta. Novine su donete zbog podizanja nivoa bezbednosti i saobraćajne kulture na hrvatskim putevima.

Nove odredbe pre svega predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je ustanovljeno da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na auto-putu, brzim putevima i putevima namenjenim isključivo za promet motornih vozila,

3. nameran prolazak kroz crveno svetlo, odnosno prolazak kroz crveno svetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svetala,

4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

5. vožnja pod uticajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod uticajem opijata,

6. upravljanje vozilom pre sticanja vozačke dozvole,

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena mera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mera.

Za ove prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni sa 5 do 15 hiljada kuna (680-2.000 evra), kako je bilo do sada, na 10.000-20.000 kuna (1.350-2.700 evra) te propisivanje obligatornih zaštitnih mera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest meseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 meseci ako je prekršaj počinjen tri ili više puta.

Zatim, povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravosnažno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovo počini neki od osam navedenih najtežih saobraćajnih prekršaja.

Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan da odluku donese u roku od 15 dana.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:

* nevezivanje bezbednosnog pojasa za vreme vožnje,

* nepropisan prevoz dece u vozilu i

* nepropisno korišćenje mobilnog telefona za vreme vožnje.

Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna (67 evra) kazna je povećana na 1.000 kuna (135 evra).