Italija dozvolila kamione duge 18 metara

Italijanske vlasti dozvolile su upotrebu kombinacija vozila (tegljač i poluprikolica) dugih 18 metara. Na taj način biće moguće transportovati 37, umesto 33 palete u standardnoj konfiguraciji, a vlada se, zajedno sa udruženjima prevoznika, nada da će ovo doprineti „racionalizaciji logističkih tokova“, prenosi portal trans.info. 

Dosada su italijanski propisi o saobraćaju na autoputevima predviđali maksimalnu dužinu od 16,5 metara. Nakon dugogodišnjeg testiranja, doneta je odluka da se dozvoljene dimenzije povećaju na 18 metara. Odluka je objavljena u Službenom glasniku prošle sedmice.

Testiranje – poznato pod nazivom projekat Diciotto, pokrenuto je u Italiji još 2009. Od tada je više od 300 dugačkih kombinacija putovalo širom zemlje pod pomnim nadzorom vlasti, prevoznika i industrijskog udruženja ANFIA (Associazione Nazionale Filiera Industria Automobilistica).

– Projekat je dao odlične rezultate u oblasti bezbednosti na putevima i optimizacije teškog transporta – prenosi portal trasporti-italia.com.

Maksimalna ukupna težina kombinacije ostaje nepromenjena. Zbog produženja poluprikolice za 1,5 metara, površina teretnog prostora će se sada povećati.

Italijanski prevoznici poručuju da je neophodno fokusirati se na tehnološke inovacije, kako bi se odgovorilo na potražnju za održivom mobilnošću i postigli ambiciozni nacionalni i evropski ciljevi, ali i „dovršilo usklađivanje Italije sa ostatkom Evrope“. Portal transporti-italia.com podseća da su testiranja i dalje u toku, a da su vozila od 25,5 metara (EMS/Ecocombi) već odobrena u osam zemalja EU u nacionalnom prometu, što omogućava dalju optimizaciju lanca snabdevanja uz manji broj vozača.

Foto: ANFIA (twitter.com/ANFIA)