„Duži i teži kamioni biće pogubni po železnički transport robe u Evropi“

Predlog Evropske komisije da se izmeni direktiva o masi i dimenzijama komercijalnih drumskih vozila (96/53) izaziva veliku zabrinutost u sektoru železničkog teretnog prometa.

Zajednica evropskih železničkih i infrastrukturnih kompanija (CER), Evropsko udruženje za železnički transport robe, Međunarodna unija železnica (UIC), Međunarodna unija vlasnika vagona (UIP) i Međunarodna unija za kombinovani drumsko-železnički transport (UIRR), stoga su naručili studiju analitičara konsultantske kuće D-fine, kako bi saznali više o uticaju predloženih promena.

Analiza potvrđuje zabrinutost železničkih udruženja. Ukoliko se predlog Evropske komisije sprovede bez značajnijih izmena, mere će imati pogubne posledice sa stanovišta socio-ekonomskog i održivog razvoja, upozoravaju.

Prema analitičarima, predloženo povećanje dozvoljene bruto težine teških teretnih vozila i odobrenje EMS (Evropskih modularnih sistema – rešenja koja kombinuju postojeće utovarne jedinice, tj module; npr. kombinacija kamiona sa dve prikolice) širom EU dovelo bi do prosečnog „pomeranja“ od oko 21% sa železničkog na drumski transport (takozvani „obrnuti modalni pomak“), a intermodalni transport bi izgubio do 16% količina.

Ovo bi moglo dovesti do dodatnih 10,5 miliona putovanja kamionom godišnje, što će prouzrokovati oko 6,6 miliona tona emisija CO2 i generisati dodatne eksterne troškove do 2,2 milijarde evra.

Takođe, za održavanje putne infrastrukture bilo bi potrebno više od 1,15 milijardi evra dodatnog novca poreskih obveznika, na godišnjem nivou.

– Iako su mere osmišljene tako da služe interesima intermodalnig transporta tereta, većina njih je nepraktična, neefikasna ili nepotrebna – zaključuju železnička tela.

Nedostaci predloga

Studija je detaljno razmatrala tri aspekta predloženih promena: uticaj na operacije kombinovanog transporta od vrata do vrata, uticaj na različite segmente železničkog teretnog prometa i uticaj na drumski transport, u smislu energetske efikasnosti i degradacije puteva.

Istraživači kompanije D-fine identifikovali su tri glavna problema. Najpre, ni jednom od dužih EMS kombinacija se ne može rukovati u kombinovanom transportu, bez povećanja složenosti operacija. Osim toga, duže prikolice (>13,6 m) su tehnički nekompatibilne sa železničkim vagonima. Takođe, duža i teža vozila ili kombinacije vozila predstavljaju operativne izazove za operatere terminala (parking, komunikacija, kapacitet podizanja), kao i za operatere železničkog teretnog i kombinovanog transporta (sastav vozova).

Analitičari su takođe skrenuli pažnju na uticaj odredbi revidirane direktive na energetsku efikasnost i propadanje puteva. Smatraju da veći broj osovina potencijalno smanjuje opterećenje putne infrastrukture, ali i rezultira većom masom tare i manjom efikasnošću po toni tereta.

Istraživači su takođe procenili da 10 kamiona od 44 tone izazivaju više štete od 15 kamiona od 40 tona.

Predlozi železničkih udruženja

Nakon zaključaka studije D-fine, udruženja su Briselu dala sledeće preporuke:

  • Maksimalnih 40 tona za teška teretna vozila trebalo bi da ostane norma u zemljama članicama EU. Izuzeci bi trebalo da budu mogući samo za deonice puteva koji uključuju prekogranične intermodalne operacije.
  • Samo vozilima sa nultom emisijom treba dozvoliti da prekorače maksimalnu ukupnu težinu, i to samo dok to zahteva odgovarajući kapacitet baterije (pod pretpostavkom dometa od 1.000 km).
  • Bez obzira na uvođenje EMS, moraju se održavati standardne dimenzije za sve tipove utovarnih jedinica. kako bi se osigurala kontinuirana kompatibilnost sa različitim vidovima transporta.

– Postavljanje standarda za teška vozila ne bi trebalo da bude na štetu neophodne interoperabilnosti između vidova transporta. Pozivamo evropske institucije da ne zaborave ciljeve Zelenog dogovora EU i činjenicu da se oni mogu postići samo podsticanjem prelaska na železnicu – poručila su železnička udruženja.

Kompletnu studiju o uticaju planiranih izmena direktive o masi i dimenzijama teretnih vozila, na železnički transport, možete pogledati OVDE. 

Snimak vebinara održanog 11. januara, koji se bavio ovom tematikom, možete pogledati u nastavku:

Naslovna strana: Pixabay.com/Foulon Richard, ilustracija