ITALIJA: Industrija traži više radnih dozvola za strane vozače kamiona

Italijanska industrija pozvala je vladu da poveća kvotu radnih dozvola za strance kako bi se smanjio nedostatak vozača. Sektoru je potrebno 17.000 vozača, a trenutno postoji hitna potreba za najmanje 5 hiljada, piše milanski poslovni list Sole 24 Ore.

Razlozi ogromne potrebe za vozačima kamiona isti su u Italiji kao i u drugim evropskim zemljama: obuka vozača kamiona je skupa, pa mnogi zainteresovani kadidati ne mogu da je priušte, uslovi rada nisu dovoljno primamljivi da bi se mladi odlučili baš za ovu profesiju (stroga pravila koja se primenjuju na vozače, stanje infrastrukture, kao i voznih parkova)…

Italijanske industrijske organizacije, poput Saveza poslodavaca Italije, nacionalne privredne komore Confindustria i udruženja ANITA, slažu se da bi rešenje za nedostatak moglo bilo izdavanje više radnih dozvola strancima koji su voljni da rade kao vozači.

ANITA je takođe pozvala na dugoročne mere, koje bi uključivale i podršku za obuku vozača. Udruženje smatra da je krajnje vreme za „jačanje aktivnih politika rada i pokretanje akcije za prekvalifikovanje radnika, koji bi se mogi uključiti u sektor transporta tereta“.

Lombardijski model

U Lombardiji, regiji koja se smatra ekonomskim motorom Italije, učinjen je značajan korak ka rešavanju problema. Taj region pokrenuo je program Formare per Assumere (obuka za zapošljavanje), sa budžetom od pet miliona evra za doprinos obuci i zapošljavanju kvalifikovanih radnika. Između ostalog, tu je uključena i profesija vozača, a kroz program se obezbeđuju subvencije od 8 hiljada evra za kompaniju koja želi da zaposli vozača kamiona, dok je po 3.000 evra obezbeđeno za svakog radnika koji želi da stekne kvalifikacije za vozača.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.