Britanija analizira upotrebu dronova i 3D štampe za popravku rupa na putu

Britansko ministarstvo transporta (DfT) najavilo je šemu od nekoliko miliona funti za unapređenje saobraćajne signalizacije i analizu upotrebe novih tehnologija za poboljšanje infrastrukture širom zemlje.

DfT je saopštio da će na ovaj način lokalne zajednice moći da dođu do državnog finansiranja za poboljšanje sistema semafora, kako bi se smanjile gužve, unapredila bezbednost, skratilo vreme putovanja i redukovala emisija štetnih gasova. Osim toga, cilj nove incijative nazvane Digital Intelligence Brokerage (DIB) jeste i da ubrza ispitivanje novih i inovativnih načina za popravku infrastrukture, pre svega – za saniranje rupa na putu.

DfT navodi da se ovim programom nastavlaju nastojanja Vlade za korišćenje naprednih tehnologija, poput bespilotnih letelica za otkrivanje nedostataka na putevima i upotrebe 3D štampe za popravljanje pukotina.

Državni sekretar za saobraćaj Grant Shapps navodi da svi učesnici u saobraćaju – bilo da su to vozači, biciklisti ili pešaci, „zaslužuju najbolje uslove“.

– Zbog toga, uprkos tome što već ima neke od najboljih i najsigurnijih puteva na svetu, britanska vlada nastavlja da obezbeđuje sredstva za njihovo dalje unapređenje – izjavio je.

Nicholas Lyes, direktor RAC za politiku puteva, naveo je da je nova inicijativa pozitivna vest.

– Dodatna ulaganja za smanjenje gužvi i poboljšanje popravki rupa u budućnosti su svakako dobrodošla. Unpređenje sistema signalizacije obezbediće bolju situaciju na lokalnim putevima, maksimiziranjem broja vozila koja mogu bezbedno proći kroz raskrsnice. Osim toga,  radujemo se što ćemo videti kako vozači i učesnici u saobraćaju mogu imati koristi od upotrebe tehnologije 21. veka za bržu popravku lokalnih puteva, prenosi trans.info.