Ivana Radosavljević, direktorka Taurunum Transport – Kada dajete maksimalan doprinos, rezultat ne može da izostane

Dinamičan i izazovan posao kao što je špedicija, kojim pomerate granice, u kratkom roku pronalazite najbolja rešenja i gde uz pomoć novih tehnologija možete „biti bilo gde u svetu“, naveo je Ivanu Radosavljević da 2009. godine pokrene sopstvenu firmu Taurunum Transport.

U tom poduhvatu, kako kaže, veoma joj je značilo iskustvo u kompletnom lancu koje je stekla tokom prethodnog rada u špediterskoj agenciji – od administracije, planiranja, preko organizacije, do realizacije i finansija.

Taurunum Transport Beograd bavi se organizacijom međunarodnog i domaćeg transporta.

Servisi koje pružaju u oblasti međunarodnog transporta (uključujući i ADR i frigo) su puni utovari, dotovari-zbirni transportni, vangabaritni i kontejnerski transport. Kada je reč o domaćem saobraćaju, osim punih utovara (13,6m/24t), imaju mogućnost i da organizuju prevoz kombi vozilom (1-1.5 t), kako u gradskom, tako i u međugradskom saobraćaju.

– Svi naši poslovi su autsorsovani, budući da Taurunum Transport eksterno sarađuje sa podugovaračima. Obavljamo sve vrste transporta od drumskog, preko vazdušnog i železničkog do pomorskog. Prvenstveno smo usmereni na drumski prevoz svih vrsta roba, kako komplet, tako i zbirni kamionski transport. Osim toga bavimo se vanrednim prevozom ili kako ga drugačije nazivamo “vangabaritnim prevozom” mašina i opreme. Takođe, imamo mogućnost carinjenja i skladištenja, a u prilici smo i da ispunimo različite specifične zahteve klijenata u ovoj oblasti – kaže Ivana Radosavljević u razgovoru za PlutonLogistics.

PL: Sa kojom flotom raspolaže Taurunum Transport i u kojim sve zemljama ste prisutni?

– Kvantitativno flotu čini 30 vozila – to su kombi vozila, avia vozila, standardni šleperi i oni sa dodatnom opremom – XL code, ADR i dr, mege, tandemi manje i veće nosivosti, furgon i frigo kamioni. Kada je reč o drumskom prevozu, zastupljeni smo u zemljama na teritoriji Evrope, uz Tursku i Rusiju, a što se tiče pomorskog, železničkog i avio transporta, prisutni smo u Kini i Americi.

Destinacije koje najčešće radimo su Nemačka, Francuska, Italija, Engleska, Belgija, Holandija, Austrija, Španija, Slovenija, Hrvatska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunija, Ukrajina, Grčka…

PL: Koliko brzo vaši potencijalni klijenti mogu dobiti odgovor na svoj upit?

– U zavisnosti od upita i specifičnosti organizacije, zavisi i vreme odgovora. Ukoliko se radi o npr. godišnjoj ponudi i kontinuiranom poslu, prvo pitamo za hitnost, a ako posao nije hitan dobijaju odgovor za 1-3 dana, naravno ako se radi o komercijalnoj robi. Kada je reč o ponudi drugih vrsta roba koje nose svoje specifičnosti i dodatne zahteve, onda tražimo sve neophodne podatke koje obrađujemo i nakon analize izlazimo sa ponudom. Ukoliko je potrebna ponuda za jednokratan posao, onda je dajemo u veoma kratkom roku, do jednog časa najviše.

Uvek se trudimo da damo odgovor, bilo da smo u datom trenutku u mogućnosti da realizujemo ponudu ili ne.

PL: Nudite i uslugu transporta specijalnih tereta. Koliko je ovaj segment izazovan i da li možete da izdvojite neki realizovan posao na koji ste naročito ponosni?

– Da, vršimo i uslugu organizovanja specijalnog tereta, vanrednog transporta. Zahtevan je poprilično u smislu vremenskog angažovanja na organizaciji, dogovorima, odlascima na teren, tačnosti informacija i proveri istih, praćenju toka razvoja od utovara do isporuke. Obavljali smo nekoliko zanimljivih prevoza vangabaritnog tereta, u konvoju, sa različitim dimenzijama i gabaritima, neki su išli za Ukrajinu, Rusiju i Sloveniju.

Bio je to veliki, uspešno savladan izazov za mene, iako su saradnici bili skeptični kako će se sve na kraju realizovati, jer sam prvo žena u “muškom” poslu, a onda i mlađa od svih u timu. Veliko je i dragoceno iskustvo raditi sa timom stručnih ljudi, gde svako maksimalno posvećeno obavlja svoj deo zadatka iz različitih sektora.

Kada svi daju svoj maksimalan doprinos, rezultat ne može da izostane. Ovaj posao vas upravo tera da razmišljate, da “izađete iz kutije” i pronalazite rešenja u datom trenutku.

PL: Bavite se i prevozom opasnih materija. Koliko je to zahtevan posao?

– Da, do sada je sve prolazilo u redu, sa nekim manjim pratećim problemima koji se dešavaju i inače, oko administracije, sitnih oštećenja i sl. Sve se to reši u hodu, ako se u startu projekat postavi kako treba. Kao i u svakom poslu oko organizacije prevoza, potrebno je imati sve neophodne informacije. To u ovom slučaju zahteva više vremena nego obično, ali kada počne realizacija transporta, ukoliko ste maksimalno pripremljeni, ne može biti problema. Tada je samo bitno iskoordinisati i ispratiti tok do kraja.

PL: Zadržavanje na granicama je jedno od glavnih pitanja u Srbiji. Sa kakvim se problemima još bori vaša industrija?

– Goruća pitanja su dozvole, zadržavanja na granicama koje ste pomenuli, procedure carinjenja, a poslednjih nekoliko godina i nedostatak adekvatnih vozača.

Mnogi vozači koji imaju iskustva i dobre preporuke odlaze u inostranstvo. Neke naše kompanije ulažu u obuke i na neki način stipendiraju buduće profesionalne vozače, kako bi ih zadržali bar na neko vreme. Mislim da je to dobra ideja, samo je pitanje koliko naše firme mogu da izdvoje za dnevnicu u odnosu na ino kompanije.

Druga stvar su duga zadržavanja na granicama. Osim što utiču na odluku vozača, direktno utiču i na ekonomsku situaciju u zemlji. O dozvolama je suvišno bilo šta reći, svakodnevna neizvesnost svih prevoznika prevazilazi normalan i uobičajen tok poslovanja. Ali to, nažalost, ne zavisi mnogo od pojedinaca, već od EU i nadležnog ministarstva.

PL: Na koji način se borite sa situacijom izazvanom korona virusom i kakvi su planovi za naredni period?

– Prvi talas od marta do maja zaista je bio težak, dobro je da je prošao i da smo ga prevazišli. Nadam se da restrikcije više neće biti uvođene u toj meri i da neće doći do zatvaranja granica. Naša branša je, kao i mnoge druge, dosta istrpela. Standardno sprovodimo sve mere zaštite, pratimo uputstva državnih organa i svakodnevne promene u merama i uredbama u državama kroz koje tranzitiraju i u koje odlaze naša vozila.

Takođe, Taurunum Transport je prošle godine planirao nova zapošljavanja i proširenje delatnosti, ali je to odloženo upravo zbog pandemije. Očekujem da ćemo ove planove realizovati u skorije vreme, a u tom cilju smo proširili i prostorne kapacitete i preselili se u novu kancelariju, kako bismo bili spremni.

Naša namera je i da proširimo tržišta na kojima poslujemo. Moja lična predviđanja su da bi to moglo da započne za oko šest meseci. Pratićemo situaciju i prilagođavati se, shodno dešavanjima u datom momentu.

Pouzdanost kao prioritet

– Naš cilj je brže, jednostavnije i sigurnije poslovanje naših kupaca. Taurunum Transport obezbeđuje kontakt osobu koja je zadužena za klijenta, kao i stručne savete iz oblasti međunarodnog transporta i špedicije – kaže naša sagovornica.

Promene

Našu sagovornicu pitali smo koliko se, prema njenom mišljenju, ova branša promenila od pre 11 godina do danas.

– Promenile su se tehnologije, trend bržeg protoka informacija i dostupnosti klijentima. Naravno, postoje i neka nova pravila i obaveze, shodno promenama na globalnom nivou. Sa druge strane, organizacija samog prevoza ostala je ista, tu nema nekih velikih promena. Ono što je značajno, jeste da preduzeće u svakom trenutku bude agilno, da ide u korak sa trendovima i da prati sva dešavanja u celokupnoj logističkoj branši.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.