Izmene u naplatnom sistemu putarina u Mađarskoj – Uvedene nove vinjete, pojedini putevi više nisu besplatni

Vlada Mađarske je krajem prošle godine usvojila uredbu koja predviđa oštrije kriterijume naplate putarina na autoputevima i pojedinim magistralnim putevima na teritoriji Mađarske. Uredba koja je stupila na snagu 1.1.2015. predviđa da se od ove godine naplaćuje korišćenje pojedinih magistralnih puteva (koji spajaju lokalne puteve sa autoputevima), pojedinih delova autoputeva (od granice do prvog isključenja ili prve benzinske pumpe), kao i prilaza i obilaznica oko gradova, čije je korišćenje prethodno bilo besplatno.

Uvedene su i nove vrste vinjeta, tzv. „županijske vinjete“ koje važe samo na teritoriji jedne županije. Te vinjete koštaju 5.000 forinti godišnje (oko 16 EUR) i mogu se koristiti samo na onoj deonici autoputa koja prolazi kroz konkretnu mađarsku županiju. I dalje se mogu kupovati tzv. „nacionalne vinjete“, koje na godišnjem nivou koštaju 42.000 forinti (oko 135 EUR).

Postoje i olakšavajuće okolnosti za vozače – zbog nedovoljne informisanosti svih korisnika magistralnih i autoputeva u Mađarskoj, usvojena je odluka da se tokom januara 2015. ne naplaćuju kazne u punom iznosu onim vozačima koji nisu znali da su im potrebne vinjete. Vozači koji su kažnjeni u januaru 2014. a kaznu plate do kraja februara, platiće kaznu u iznosu od 1.470 forinti (5 EUR), do kraja marta 14.875 forinti (50 EUR), a ukoliko ni do tada ne izmire kaznu platiće pun iznos kazne od 59.500 (200 EUR).

Ambasada Republike Srbije u Budimpešti posebno ističe da treba upozoriti vozače iz Srbije koji ulaze na teritoriju Mađarske da deo autoputa M5, u pravcu prema Budimpešti, od graničnog prelaza Horgoš/Roszke do prvog skretanja prema Segedinu, nije više besplatan. Više nisu besplatni ni magistralni putevi koji spajaju lokalne puteve sa autoputevima, npr. magistralni put M43 koji preko Segedina spaja gradić Mako sa autoputem M5. Takođe, treba istaći da još uvek nisu svuda obeležene deonice puteva koje se od ove godine naplaćuju. Informacije o tome koji se putevi naplaćuju, kao i mapu sa označenim putevima moguće je proštati OVDE

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.