Uskoro 56 kamera na autoputu Beograd-Niš

JP Putevi Srbije planira da u junu postavi 56 kamera na 14 portala na autoputu Beograd – Niš, najavio je rukovodilac Sektora za naplatu putarine u tom preduzeću Darko Savić.

U fazi smo pilot projekta postavljanja video-nadzora, odnosno kamera na deonici autoputa od Beograda do Niša, koji predviđa 56 kamera na 14 portala, a jedna od mogućnosti je merenje prosečne brzine po sekcijama – izjavio je Savić na Sajmu automobila u Beogradu.

Kako je naveo, na određenim sekcijama gde nema odmorišta predviđena je prosečna brzina.

– Tender je završen, radovi su počeli, i očekujemo da u junu zaživi ovaj projekat – rekao je Savić.

JP Putevi Srbije, takođe beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarina, i broj korisnika uređaja za ENP se uvećava svake godine, rekao je on. U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima skoro 300.000 korisnika.

– Prodali smo preko 70.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a nakon otvaranja novih naplatnih stanica, Putevi Srbije očekuju još masovnije korišćenje sistema elektronske naplate – rekao je Savić.

Novine u radu su i to što je fizičkim licima omogućeno korišćenje postpejd usluga. Uređaj za ENP se može koristiti u pripejd sistemu sa unapred uplaćenim sredstvima i u postpejd sistemu, plaćanjem na mesečnom nivou nakon ispostavljenog računa.

JP Putevi Srbije korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogućava popuste na putarinu od 4% do 10% u zavisnosti od vrednosti uplaćenih sredstava.

JP Putevi Srbije je raspisao javnu nabavku i planira instalaciju još 10 elektropunjača na naplatnim stanicama.