Kako VEŠTAČKA inteligencija kontroliše vozače i pomaže im na drumu?

Kompanija Girteka otkrila je kako koristi tehnologiju veštačke inteligencije (AI) da efikasno upravlja svojom flotom i kontroliše vozače kamiona, kada je u pitanju planiranje ruta.

U nedavnom saopštenju, litvanski gigant naveo je da AI koju koristi značajno smanjuje greške.

Kako se navodi, Girteka prikuplja podatke o svom voznom parku od preko 9.000 kamiona. Ove informacije, zajedno sa podacima o faktorima kao što su standardi na putevima, bezbedna parking mesta i dostupne benzinske stanice, unose se u AI Operator kompanije.

Alat zatim definiše najbolju moguću rutu za isporuku tereta, „uključujući zahteve kupaca i potrebna podešavanja“.

– Sve informacije o tome gde da ide, kojim putem i gde da se odmori ili napuni gorivo, dostavljaju se vozaču – kaže Girteka.

– One štite vozača od mogućnosti da se izgubi i pružaju mu potrebne inpute – dodaje se u saopštenju.

Iz kompanije da ističu da čak i kada koriste svoju interaktivnu mapu, menadžeri transporta i dalje moraju da pronađu odgovarajuće mesto za odmor, bezbedan parking, da pripreme plan plaćanja na putu (gorivo, putarina, trajekt itd.). Stoga, litvanska logistička kompanija naglašava da su ne samo iskustvo i znanje, već i informacije od ključne važnosti kada je u pitanju ispunjenje obećanja kupcima.

– Cilj svakog AI rešenja je jasan – pojednostaviti poslovanje, smanjiti greške, učvrstiti rezultate, povećati efikasnost samog procesa i učiti iz njega.

U saopštenju se dodaje da je „rizik od grešaka veliki, jer nam ponekad nedostaju podaci, a neke od informacija mogu biti zastarele, što može prouzrokovati promašaje već u prvoj fazi planiranja“.

– Uz pomoć ovog rešenja, vozač, prateći jasna uputstva i smernice, može da se fokusira na isporuku tereta bezbedno i na vreme – zaključuje Girteka.

Foto: girteka.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.