Kakva je budućnost povezivanja kamiona?

Nedavna najava iz kompanije Daimler da će, nakon ispod prosečnih rezultata tokom probnog testiranja, smanjiti svoju investiciju u povezivanje kamiona je u sukobu sa Amazonovim testiranjem Embark autonomnih kamiona za njegovu privatnu flotu.

Neki developeri, kao što je Scania, usmeravaju svoje napore ka poluautonomnim povezivanjem kamiona, gde vodeći kamion sa vozačem vodi niz bespilotnih kamiona, čime se rešava problem nedostatka vozača i poboljšava efikasnost goriva. Dakle, koji je pravi pristup?

U stvarnosti, koristi koje industrija drumskog saobraćaja ima od povezivanja kamiona imaju, u kombinaciji sa drugim napretkom u autonomnim tehnologijama vozila, potencijal da budu transformativne.

Međutim, uvođenje novih usluga ne određuje samo sama tehnologija. Umesto toga, pokretačka snaga je prilika da se poboljšaju trenutne operacije i osvoje novi poslovi, zajedno sa stvaranjem pravnog okvira koji će osigurati odgovoran razvoj.

Dr Marika Hoedemaeker iz Holandske organizacije za primenjena naučna istraživanja, govorila je na Svetskom kongresu o svom sadašnjem projektu Ensemble, koji pomera granice u tehnologiji povezivanja kamiona. Ona je naglasila uticaj koji će povezivanje imati na putnu infrastrukturu, životnu sredinu, ljudsko ponašanje i saobraćaj. Njen cilj je da ubrza usvajanje povezivanja kamiona demonstriranjem međuoperativnosti između više proizvođača vozila.

Ovaj trogodišnji projekat će 2021. godine kulminirati javnom demonstracijom povezivanja do sedam kamiona sedam proizvođača. Planira se da će proizvođači kamiona DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania, Volvo i Renault učestvovati.

Dok IRU ohrabruje da takav rad postavi temelje za sve više automatizovana povezivanja, s obzirom na to da će tržište usmeriti svoj apetit ka njihovom prihvatanju i razumevanju, uloga vlade i kreatora politike i njihovo udruživanje sa industrijom, kako bi prešli preko ovog teškog položaja, je kritičnija nego ikad ranije.

Kao što je na Svetskom kongresu naglasio Kris Spir (Chris Spear), izvršni direktor IRU-a članice, Američkog udruženja za transport, „nije mi potrebno 50 različitih zakona, samo želim jedan okvir. A inovacija će se pobrinuti za ostalo“.

Izvor: iru.org

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.