Transportni div investira u kamione od 25 metara

XPO logistics objavio je da pokreće novu rutu između Barselone i Valensije. Za to će koristiti snažne kamione čija dužina prelazi 25 metara, dok ukupna težina vozila dostiže 60 tona.

Mega kamioni nisu ništa novo u ovoj kompaniji. XPO logistics poseduje 15 takvih vozila i koristi ih za prevoz LTL-a u Španiji. U narednoj godini taj se broj može dodatno povećati jer XPO Logistics planira povećati broj ruta za servisiranje 60 lokacija vezanih uz LTL usluge u ovoj zemlji, prenosi Hrvatskiprijevoznik.hr.

Ovde se ne radi samo o zaštiti prirode. Poslednjih godina povećali smo u aktivnost u mediteranskoj regiji što je rezultiralo povećanjem obima distribucije i paletnih usluga. Trenutno samo u Španiji isporučujemo više od 4 miliona paleta godišnje. Najnovija trasa “mega-kamiona” između čvorišta u Barseloni i Valensiji ne samo da poboljšava rezultat naših operacija, smanjujući njihov uticaj na prirodu, već jača i vodeću poziciju u transportu paleta – izjavio je Massimo Marsili, direktor XPO Logistics u Španiji, Portugalu i Maroku.

Firma procenjuje da zbog mnogo većeg tereta nego u kamiona od 40 tona može smanjiti emisiju CO2 za oko 20% na toj ruti.

Ipak, zaštita životne sredine je samo jedan od argumenata. S druge strane, uspešnost korištenja resursa u kompaniji svakako raste. Međutim, neki smatraju da ovakvo rešenje ne može biti dugoročno. Stručnjaci ističu da će u budućnosti za dinamičniji i uspešniji razvoj transportnih kompanija biti potrebno usredotočiti se na digitalizaciju koja bi omogućila razmenu podataka između saradnika u lancu snabdevanja.