Kamionski kartel: Scania će ipak morati da plati 880 miliona evra

Sud pravde Evropske unije odbacio je žalbu kompanije Scania na kaznu veću od 880 miliona evra zbog učešća u takozvanom „kamionskom kartelu“. Švedski proizvođač tvrdio je da sud nije bio nepristrasan u upravnom postupku, osporio je sudsku karakterizaciju geografskog obima aktivnost, i tvrdio da je ovlašćenje Komisije da izrekne novčanu kaznu zastarelo, piše trans.info.

Scania je osporavala odluku Evropske komisije, koja je utvrdila da su Scania AB, Scania CV AB i Scania Deutschland GmbH (preduzeća Scania grupe) prekršili antimonopolske zakone EU učešćem u kartelu sa konkurentima od januara 1997. do januara 2011. godine. Cilj kartela, prema tvrdnji Komisije, bilo je ograničavanje konkurencije na tržištu srednjih i teških kamiona u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), što je dovelo do izricanja kazne od 880,523 miliona evra za grupu Scania.

Sud je ranije odbacio pokušaj kompanije Scania da poništi odluku Komisije, nakon čega je Scania uložila žalbu na ovu presudu Sudu pravde. Međutim, Sud pravde je potvrdio odluku Opšteg suda, potvrđujući izrečenu novčanu kaznu.

Kratka istorija kamionskog kartela

Skandal s kartelom proizvođača datira iz 2016. godine, kada je Evropska komisija utvrdila da su MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF prekršili antimonopolska pravila EU. Ovi proizvođači su se dogovarali 14 godina da bi odredili cene kamiona i preneli troškove poštovanja strožih pravila o emisiji. Sve kompanije su priznale svoju umešanost i pristale da reše slučaj.

Kršenje propisa je obuhvatilo čitav EEA i trajalo je 14 godina, od 1997. do 2011. godine, kada je Komisija sprovela iznenadne inspekcije u kompanijama. Kako je Komisija objasnila u svom saopštenju za javnost iz 2016. godine, sastanci su održani na nivou višeg menadžera između 1997. i 2004. godine, ponekad na rubovima sajmova ili drugih događaja. Ovo je dopunjeno telefonskim razgovorima. Od 2004. godine, kartel je organizovan preko nemačkih filijala proizvođača kamiona, pri čemu su učesnici uglavnom elektronski razmenjivali informacije.

Tokom 14 godina, razgovori između kompanija su pokrivali iste teme, odnosno povećanje „bruto kataloške cene“, vreme uvođenja novih emisionih tehnologija i prenošenje troškova emisionih tehnologija na kupce. I tako je Komisija 2016. izrekla rekordnu kaznu od 2.926.499.000 evra.

Kazna je podeljena na sledeći način:
– Volvo kažnjen sa 670 miliona evra,
– Daimler je kažnjen sa više od milijardu evra,
– Iveco je kažnjen sa više od 495 miliona evra,
– DAF je kažnjen sa 753 miliona evra.

MAN nije kažnjen jer je otkrio postojanje kartela Komisiji i stoga mu je dodeljeno smanjenje od 100 posto i prema Obaveštenju o ublažavanju kazne i prema Obaveštenju o poravnanju.

Istraga Komisije o kompaniji Scania sprovedena je po standardnoj kartelnoj proceduri. To telo EU donelo je odluku u septembru 2017. godine, kada je izreklo kaznu od 880.523.000 evra.

Foto: Unsplash/Gabriel Santos