EU kaznila proizvođače kamiona sa 3 milijarde eura

Evropska unija je kaznila pet najvećih evropskih proizvođača kamiona sa rekordnih tri milijarde evra, optužujući ih za dosluh radi nameštanja cena i odlaganja uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja.

Prema izjavi evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, kompanije Daimler, DAF, Iveco, MAN i Volvo/Reno su pre 14 godina skovale plan u jednom hotelu u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

– Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao –  izjavila je Vestager.

Istraga se bazirala na racijama sprovedenim u postrojenjima tih kompanija 2011. godine. Kompanije su bile optužene za nameštanje cena, ali i za tajni dogovor koji je imao za cilj odlaganje, a potom i prebacivanje troškova uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja na potrošače.

Nemačkom Daimleru je određena najviša kazna u iznosu od milijardu evra, a za njim sledi holandski DAF sa kaznom od preko 750 miliona evra. MAN je dobio puni imunitet zbog saradnje u istrazi, navodi AFP.