Kazne za prevoznike iz Bosne i Hercegovine zbog neodgovarajućih dozvola

Službenici poljske inspekcije za drumski saobraćaj prošle sedmice privremeno su zaustavili putovanje dva vozila prevoznika iz Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju ITD, u subotu (5. novembra), na nacionalnoj „sedmici“ u mestu Spitkovice kod Novog Targa, patrola je zaustavila tegljač sa poluprikolicom radi rutinskog pregleda. Vozilo prevoznika iz BiH prevozilo je teret iz te zemlje u Rusiju.

Vozač je inspektorima predočio dozvolu za međunarodni prevoz robe, na kojoj su pronađeni tragovi koji ukazuju na ranije korišćenje ovog dokumenta. Provera dozvole pod ultraljubičastim svetlom pokazala je na njoj evidenciju da je korišćena 6. oktobra 2022. godine na relaciji Bosna i Hercegovina – Rusija, a potom i na relaciji Poljska – Bosna i Hercegovina. Kontrolisani vozač kamiona nije imao drugu jednokratnu ili CEMT (ECMT) dozvolu.

Samo dan ranije – 4. novembra, zabeležen je sličan slučaj u kome je učestvovalo vozilo još jedne firme iz BiH. U mestu Renska Vies kod Kedzierzin-Kozlea, inspektori Opoljskog ITD-a zaustavili su na uvid vozilo preduzetnika iz Bosne i Hercegovine. Kamion je prevozio teret iz Austrije u Poljsku.

Vozač je predočio na uvid potrebnu dozvolu za obavljanje međunarodnog prevoza robe, ali ista nije bila popunjena.

Bosanskohercegovački prevoznik je na ovaj način verovatno želeo da koristi obrazac dozvole prilikom sledećeg prevoza tereta preko teritorije Poljske, navodi se u saopštenju ITD. 

U oba slučaja, provere na putu su imale sličan ishod. Inspektori su zaustavili transport i kamione uputili na predviđeni čuvani parking. Protiv prevoznika će biti pokrenut upravni postupak. Vozilima će biti dozvoljeno da nastave putovanje tek nakon uplate depozita od 12.000 PLN (oko 2.500 evra) i podnošenja važećih dozvola, dodaje se u saopštenju.