Policija i dronovima prati kamione: Zabrana za preticanje oko 225 evra

U Poljskoj je od 1. jula za kamione ukupne mase veće od 3,5 tone zabranjeno preticanje na autoputevima i brzim saobraćajnicama. Saobraćajna policija u Lođu je uz pomoć drona proveravala da li se vozači kamiona pridržavaju zabrane, piše trans.info.

Službenici saobraćajne policije Lođ kontrolisali su saobraćaj na nekoliko deonica autoputa A2. Policijski dron je korišćen da bi se utvrdilo da li vozači kamiona poštuju zabranu preticanja.

Za samo nekoliko sati otkrivena su čak 33 kršenja pravila u vezi sa uvođenjem nove uredbe, a vozačima su izrečene kazne – navodi se u saopštenju policije.

Policija je  više puta upozoravala da za preticanje na autoputu ili brzoj saobraćajnici gde postoje samo dve trake po smeru, vozač kamiona može da računa na kaznu od 1.000 zlota (oko 225 evra) .

– Ako se isti prekršaj ponovi više puta, kazna će se povećati na 2.000 zlota (oko 450 evra) i dodatnih 8 kaznenih poena će se dodati na račun vozača. U ovom slučaju, ovaj vozač, koji je premašio 24 boda, biće upućen na proveru kvalifikacija – naveli su iz policije.

Trans.info podseća da je u toku i policijska akcija „Bezbedan odmor“ i da će narednih nedelja biti još sličnih akcija.

– Ovakvi pregledi biće organizovani na magistralnim saobraćajnicama gde se najčešće dešavaju incidenti, uključujući, nažalost, slučajeve sa najtragičnijim posledicama – navodi se u zvaničnom saopštenju policije.

  • BONUS SADRŽAJ

Vozač hladnjače 2703 nam priča kako se planovi menjaju iz minuta u minut, te da od vikenda koji je očekivao nema ništa. Na granici ništa novo, gužve i guranje kolone i po koji savet šta da radite kada vam ističu arbajti. Poslušajte njegovu priču!