Kažnjavanje srpskih prevoznika zbog ilegalnih migranata na teritoriji Hrvatske

Ambasada Republike Srbije u Zagrebu informisala je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da Carinska uprava Republike Hrvatske i dalje sprovodi oštre mere kontrole nad prometom roba u okviru carinskog područja Republike Hrvatske, i da u slučaju kada kod prevoznog sredstva uočena povreda carinskih obeležja (u slučaju kada se u tovarnom prostoru nalaze ilegalne osobe), sprovodi radnje propisane u skladu sa članom 61, stav 1, tačkom 11. Zakona o sprovođenju carinskog zakonodavstva Evropske unije, što podrazumeva izdavanje prekršajnog naloga uz propisanu novčanu kaznu.

Iz Ambasade dalje napominju da su im hrvatski organi ukazali da postoji obaveza vozača da brine o bezbednosti kamiona i tereta, a ukoliko postoji sumnja da su u kamionu migranti, vozač bi to trebalo da prijavi na graničnom prelazu.

Savetuje se da vozači obrate maksimalnu pažnju na bezbednost tereta i carinskih obeležja kako bi izbegli probleme prilikom obavljanja prevoza i plaćanje izuzetno visokih novčanih kazni.

Izvor: Kancelarija Ivanović