Vozači kamiona za 8. maj najavili ŠTRAJK upozorenja na teritoriji cele Srbije

Zaposleni u prevozu robe u međunarodnom i domaćem transportu teretnim motornim vozilima stupiće u štrajk upozorenja 8. maja 2024, u periodu od 14 do 15 časova. 

Kako je saopštio Sindikat vozača Srbije, „štrajk će se sprovoditi koordinisano na teritoriji cele Srbije skladu sa aktuelnim zakonskim propisima“.

– Štrajk upozorenja spovešće se tako što se transport robe neće obavljati u tom periodu, s tim da će minimalni proces rada u transportu biti u skladu sa članom 10 Zakona o štrajku, određen odlukama ili opštim aktom poslodavaca kojima se određuje minimum procesa rada. Učešće u štrajku imaju svi zaposleni u prevozu robe, koji će se po početku štrajka okupiti na unapred određenim lokacijama. Štrajk se ispoljava prekidom rada na mestu gde se učesnici štrajka zateknu u tom trenutku, a na način koji neće ekspromptno uticati na protok saobraćaja i ometati ostale učesnike u saobraćaju, niti uticati na zdravlje i bezbednost ljudi i imovine – navodi se u saopštenju Sindikata vozača Srbije.

Štrajkački odbor će biti raspoređen na nekoliko lokacija, pre svega na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci, kao i na carinskom terminalu Beograd.

Kako su precizirali u Sindikatu vozača, štrajk upozorenja organizuje se radi ispunjenja sledećih zahteva:

1. Ubrzanje postupka carinjenja na carinama u unutrašnjosti Srbije;
2. Ubrzanje protoka vozila na graničnim prelazima prilikom ulaska i izlaska iz zemlje (tehično-pravnim sredstvima);
3. Organizacija fizičko-tehničkog obezbeđenja za sve učesnike u saobraćaju, koji su zbog situacije na graničnim prelazima prinuđeni da prave pauzu na putu ili u neposrednoj okolini, a izloženi su napadima migranata i povredi carinskog prostora;
4. Umanjenje cene inicijalne i periodične obuke, kao i cene izdavanja CPC sertifikata ukidanjem takse;
5. Omogućavanje drugih načina pohađanja periodične obuke i u toku dužeg vremenskog perioda;
6. Rešavanje statusa viznog režima za sve zaposlene koji se bave drumskim prevozom robe i putnika u međunarodnom transportu, odnosno, pokretanje postupka liberalizacije boravka u Šengen zoni kao i na teritoriji Švajcarske, na neodređeno, sve dok se bave ovim poslom.

U saopštenju se ističe da se pomenuti zahtevi odnose isključivo na štrajk upozorenja, a da će, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije po pitanju ovih stavki, uslediti generalni štrajk sa proširenom listom zahteva.

O planiranom štrajku, prema navodima Sindikata, obavešteni su poslodavci (kroz sistem obaveštavanja Poslovnog udruženja Međunarodni transport), Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Ministarstvo finansija – Uprava carina, Agencija za bezbednost saobraćaja, kabinet predsednika Vlade Srbije, predsednici lokalnih samouprava u kojima se nalazi carinska ispostava ili granični prelaz (kroz najavu skupa), kao i policijske uprave u mestima u u kojima se nalazi carinska ispostava ili granični prelaz (uz prijavu skupa).

Sindikat vozača Srbije navodi da je, u skladu sa članom 6 Zakona o štrajku, pozvao pomenuta državna tela na otpočinjanje pregovora za sporazumno rešavanje zahteva. Takođe, navode i da će predloge rešenja navedenih problema „dostaviti pisanim putem u zakonski predviđenom vremenskom okviru“. 

  • BONUS SADRŽAJ:

Krenula je treća sezona podkasta „Za volanom“ – u prvoj epizodi na turi smo sa Nevenom i Goranom! 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.