Kompanija zapošljava 10.000 vozača kamiona, u planu dupliranje posade!

Dok se većina evropskih tržišta suočava sa ozbiljnim problemom zbog nedostatka profesionalnih vozača, litvanski transportni gigant je angažovao 10.000 vozača. I ne samo to, kompanija je najavila zapošljavanje još 10.000 vozača u naredne tri godine.

Početkom godine, „samo“ 8.000 zaposlenih radilo je za kompaniju, ali je u petak, 3. avgusta, „Girteka“ zvanično unajmila 10.000. vozača. Vozni park litvanskog prevoznika povećao se na 5.000 kamiona i 5,5 hiljada prikolica. Međutim, najinteresantnije su ambicije „Girteke“, jer do 2021. godine kompanija planira da udvostruči broj vozača.

– Do 2021. godine imamo jasan cilj – povećati vozni park na 10.000 kamiona i broj zaposlenih vozača do 20.000 – kaže Edvardas Liachovičius, generalni direktor „Girteka Logistics“.

Koja je tajna ovakvog uspeha?

„Girteka“ je 2017. godine imala organski rast od 30%. Prema mišljenju eksperata, „Girteka“ je uspela zahvaljujući jedinstvenom, razvijenom poslovnom modelu.

– Naš poslovni model se značajno razlikuje od naših konkurenata, kao što su DSV, „DB Schenker“, DHL ili „Kuhne & Nagel“. Imamo sopstvenu flotu i zapošljavamo naše profesionalne vozače – naglašava Kristian Kaas Mortensen, menadžer komunikacija u kompaniji „Girteka“.

Iako su planovi „Girteka“ impresivni, kompanija priznaje da se bori i sa problemom brzog rasta operativnih troškova. Prema rečima predstavnika kompanije, mnogi faktori utiču na povećanje troškova. Najvažniji izazovi u poslovanju su intenzivno zapošljavanje vozača, plate, zakonske promene u EU, regulisanje uslova rada, kao i povećanje cena goriva.