Kontrola dokumentacije za međunarodni transport

U skladu sa Zakonom o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju, Uprava carina  Republike Srbije je sredinom aprila otpočela kontrolu posedovanja Uverenja o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza u drumskom saobraćaju.

Primena Zakona o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju podrazumeva da carinska služba, i na ulasku i na izlasku iz zemlje, treba da utvrdi da li domaća teretna vozila  poseduju overenu fotokopiju Uverenja o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza i tako spreči nelojanu konkurenciju.

– Ukoliko se utvrdi da prevoznik ne poseduje potrebno Uverenje, carinska služba će o tome obaveštavati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u čijoj je nadležnosti i izricanje novčane kazne za učinjeni prekršaj – saopštila je Carina.

Obaveza posedovanja pomenutog Uverenja ne odnosi se na manja teretna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, kao ni na one prevoznike koji prevoze robu za sopstvene potrebe.

Kako je kontrola posedovanja uverenja napravila veliki problem prevoznika širom Srbije, pokušali smo da od nadležnog Ministarstva dobijemo dotana objašnjenja, međutim, verovatno zbog predizborne kampanje, do objave ove vesti nisu stigli odgovori na poslata pitanja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.