Kontrola za isplatu minimalca u Nemačkoj

Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

Nemački propis kojim je definisana minimalna cena rada na teritoriji Republike Nemačke, a koja se odnosi i na zaposlene kod poslodavaca čije je sedište van teritorije Republike Nemačke, stupio je na snagu 1.1.2015. godine. Zaprećene kazne za nepoštovanje odredbi ovog propisa kreću se do 30.000 eura. Pre nekoliko dana prvo srpsko transportno preduzeće dobilo je zahtev nemačkog nadležnog organa za dostavu dokumentacije iz koje je moguće utvrditi da li su pomenute odredbe poštovane, objavilo je poslovno udruženje „Međunarodni transport“.

Imajući u vidu da je u pitanju komplikovana procedura i da su eventualne posledice propusta u proceduri drastične, Udruženje je uputilo molbu nadležnim srpskim organima da obezbede da ministar – savetnik za ekonomske poslove pri Ambasadi Republike Srbije u Berlinu, Aleksandar Ivkovac, koji je i do sada davao sva uputstva o primeni ovog propisa, pruži pomoć srpskom prevozniku u postupanju pred nemačkim nadležnim organima.

Udruženje je uvereno da je to jedini način da se adekvatno zaštite prava srpskih prevoznika u Republici Nemačkoj po ovom pitanju.

– Molimo prevoznike koji dobiju zahtev nemačkog nadležnog organa za dostavu dokumentacije da se jave Sekretarijatu Udruženja u cilju dobijanja instrukcija za dalje postupanje – navelo je Udruženje na svom sajtu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.