Konturno obeležavanje vozila od 15. maja 2016. godine

Poslovno udruženje Međunarodni transport je kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo inicijativu za odlaganje primene odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima kojom se predviđa obaveza označavanja reflektivnim površinama kontura svih vozila koja su šira od 2,1 m, duža od 6 m i to na vozila vrste O3 i O4 i na vozila vrste N2, najveće dozvoljene mase veće od 7,5 t, i vozila vrste N3 osim na šasiji teretnog vozila, nekompletnom vozilu i tegljaču počevši od 15. maja 2015. godine.

Udruženje podseća da se ova obaveza za novoproizvedena vozila koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji primenjuje od 1. juna 2012. godine.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prihvatilo je inicijativu Udruženja, i to na način što je predvidelo obavezu označavanja vozila koja se prvi put registruju na teritoriji Republike Srbije počevši od 15. maja 2015. godine dok će se od 15. maja 2016. godine navedena obaveza odnositi i na sva ostala vozila.