Pristaništu „Kostolac“ prva dozvola za lučku delatnost

Pristanište „Kostolac“, deo Termoelektrane-kopova Kostolac, dobilo je od Agencije za upravljanje lukama prvu licencu u Srbiji za obavljanje lučke delatnosti, saopštila je Elektroprivreda Srbije u čijem sastavu posluje to privredno društvo. Prva licenca za obavljanje posla lučkog operatera u Srbiji, koju je po Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama prvi put od svog osnivanja izdala Agencija za upravljanje lukama, dodeljena je 30. aprila.

U saopštenju se precizira da je Agencija za upravljanje lukama dala saglasnost na plan i program za obavljanje lučke delatnosti na pristaništu za sopstvene potrebe u Kostolcu, kao i na studiju ekonomske opravdanosti pristaništa za sopstvene potrebe u Kostolcu.

Podseća se da je projekat izgradnje pristaništa „Kostolac“ jedan od pet projekata u okviru prve faze paket projekata Termoelektrane „Kostolac B“, koja se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske Eksim banke, na osnovu međudržavnog sporazuma između Kine i Srbije.

U okviru razvoja projekta EPS i TE-KO Kostolac pripremljena je potrebna investiciono-tehnička dokumentacija za izgradnju i pribavljanje dozvola za realizaciju projekta koja je u završnoj fazi, pri čemu je sticanje statusa lučkog operatera jedan od preduslova za završetak dokumentacije i dobijanje građevinske dozvole. Najavljeno je da uskoro predstoji zaključivanje Ugovora o obavljanju lučke delatnosti između TE-KO Kostolac i Agencije za upravljanje lukama, čime se stiču uslovi za pribavljanje neophodnih dozvola i saglasnosti za gradnju pristaništa „Kostolac“. Planirano je da gradnja pristaništa počne do kraja ove godine.