Produženje roka za upotrebu ADR vozila koja ne ispunjavaju zakonske uslove

Poslovno udruženje Međunarodni transport podsetilo je prevoznike da je prelaznim i završnim odredbama Zakona o prevozu opasne robe definisano da će se za cisterne i vozila za koja ne može da se utvrdi usklađenost sa zahtevima iz člana 42. st. 1. i 2. Zakona o transportu opasne robe, a za koja je izdat ADR sertifikat o odobrenju za vozilo čiji rok važenja nije istekao do dana stupanja na snagu Zakona o transportu opasne robe („Službeni glasnik RS“, broj 104/16), do 31. decembra 2020. godine izdavati ADR sertifikat o odobrenju za vozila na osnovu godišnje kontrole tehničkih karakteristika koju, prema pododeljku 9.1.2.3 ADR, vrše imenovana tela i na osnovu dokaza o tehničkoj ispravnosti sa poslednjeg redovnog tehničkog pregleda.

Udruženje je pozvalo sve prevoznike da dostave informacije da li u svom voznom parku poseduju vozila (cisterne) koje ne ispunjavaju uslove definisane zakonom ali se koriste i dalje do 31.12.2020. na osnovu prelaznih odredbi zakona.

Ove informacije su potrebne u cilju sagledavanja potrebe za dodatnim produženjem perioda u kome je dozvoljena upotreba ovih vozila.

Naime, kako se radi o specifičnim nadgradnjama, koje nisu uobičajene i primena je usko specijalizovana, treba razmotriti svrsishodnost obavezne zamene ovakvih vozila u situaciji izazvanoj pandemijom virusa i smanjenim potrebama za transportom.

Udruženje je pozvalo prevoznike koji poseduju vozila za koje se ne može utvrditi usklađenost po članu 42. Zakona, da na mejl office@pumedtrans.com pošalju informacije o tome, a apelovalo je i da svi zainteresovani pošalju svoje mišljenje da li ima potrebe tražiti produženje važnosti navedenog izuzeća.

Izvor: Pumedtrans

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.