Korišćenje CB radio stanica u Nemačkoj dozvoljeno do kraja juna 2021.

Nemačke vlasti odložile su zabranu korišćenja CB radio stanica tokom vožnje do kraja juna 2021. godine. Nacionalno transportno udruženje objavilo je da vozači mogu da nastave da koriste CB radio dok su za volanom do tog datuma, prenosi trans.info.

Glasajući o izmenama i dopunama novog zakona o autoputevima ranije ove nedelje, Bundesrat je još jednom je odlučilo da produži prelazni period. Naime, izmenama zakona o drumskom prevozu u Nemačkoj je još od oktobra 2017. zabranjena upotreba elektronskih uređaja tokom vožnje – mobilnih telefona, pametnih satova, mp3 plejera, tableta, laptopova, diktafona itd. Pomenute izmene odnose su se i na CB radio, ali je u ovom slučaju postojao prelazni period koji je trebalo da bude završen 1. jula ove godine.

Zbog snažnog protivljenja industrije, pre svega transportnih udruženja, kao i nedovoljne dostupnosti visokotehnoloških CB radio stanica koje omogućavaju upotrebu bez korišćenja ruku, Bundesrat je odlučio da odloži zabranu do kraja juna naredne godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.