Kosovo vraća kamione sa proizvodima iz Srbije

Kosovska carina sprovodi „recipročne mere“, koje uključuju vraćanje kamiona sa srpskim proizvodima, pišu prištinski dnevnici „Koha“ i „Zeri“. Iz Beograda poručuju da se radi o jednostranoj odluci Prištine i da se njome krši sloboda kretanja.

Odluku ministarstva trgovine i industrije o recipročnim merama protiv Srbije u transportu nafte i gasa počela je da sprovodi Kosovska carina, rekao je za dnevnik Koha ditoreportparol carine Adrijatik Staviljeci.

Carina primenjuje odluku kosovskog ministarstva trgovine i industrije. Odluka je obelodanjena na sednici vlade.

Vlada u Prištini tvrdi da vlasti Srbije ne dozvoljavaju uvoz naftnih derivata sa Kosova, dok se druga primedba odnosi na plasman pića fabrike „Fluid“.

„Ovom odlukom, Carina Kosova je dužna da ne prizna ADR sertifikate izdate od strane srpskih vlasti. Odluka je doneta posle niza pokušaja od strane kosovske Vlade da se pronađe rešenje. Slučaj smo prijavili Sekretarijatu CEFTA, ali opet srpska strana nije bila spremna da reši ovaj problem“, kaže ministarka trgovine i industrije Hikmete Bajrami.

RTS-u je rečeno je odluka Prištine usledila nakon što dvojici vozača sa vozilima kosovskih tablica nije dozvoljeno da prođu u centralnu Srbiju jer nisu imali odgovarajuće sertifikate za rukovanje opasnim materijama. Ostalima sa Kosova koji su manjkavosti otklonili nema prepreka za prolaz, kao ni kamionima sa ostalom robom.

Iz Beograda poručuju da je odluka Prištine suprotna svakoj ideji o normalizaciji odnosa.

„Odluka je stupila na snagu juče i od tada do večeras jedan kamion je ovde na punktu Merdare zaustavljen. Ostali u koloni koji prevoze zapaljivu robu, nisu pokušavali da uđu“, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Srbija je najveći izvoznik robe na Kosovo.

Izvor: RTS