Rekordna prodaja kamiona u Hrvatskoj u 2023: ovo su najtraženiji!

U prva četiri meseca ove godine u Hrvatskoj je registrovano čak 680 novih kamiona što je više nego što je prethodnih godina u proseku registrovano za prvih šest meseci. Poređenja radi, u celoj 2013. je registrovano 589 novih kamiona, dok je u pandemijskoj 2020. bilo 808 registracija.

Razlog ovakve „eksplozije“ je pre svega veća ponuda vozila, jer su se lanci snabdevanja delom poboljšali, pa su proizvođači sada u mogućnosti da isporuče više vozila.

U pitanju su vozila koja su naručena prošle godine. Broj porudžbina je i u ovoj godini veliki, a vozila koja sada budu poručena biće isporučena krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ukupne brojke, kao i brojke za pojedine proizvođače, zavise od ritma isporuke (pogotovo većih flota) tako da ostaje da se vidi kakve će biti na polovini, odnosno na kraju godine. Već sada se, međutim, s velikom dozom sigurnosti može reći da će prodaja kamiona u Hrvatskoj u ovoj i sledećoj godini biti jako dobra.

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Promocija Plus, Scania i Volvo su bili najtraženiji, jer su prodali po 133 kamiona. MAN je prodao 108, a Iveco 98 vozila. Mercedes-Benz je na petom mestu sa 90 prodatih kamiona. DAF je prodao 71, Renault Trucks 33, Ford Trucks 11, a Fuso tri kamiona.

Izvor: kamion-bus.hr