KRONE povećao promet na 2,5 milijardi evra

Komercijalna vozila i poljoprivredna tehnologija traženi su uprkos globalnoj krizi. KRONE Grupa saopštila je da je, i pored svih izazova na tržištu, u finansijskoj godini 2021/2022 (01.08.2021 – 31.07.2022) ostvarila prodaju od oko 2,5 milijardi evra, odnosno 15% više od prošlogodišnjeg nivoa (oko 2,2 milijarde evra).

Posledice pandemije korone, rat koji je u toku u Ukrajini, rast svetske populacije na osam milijardi, klimatske promene i rast cena – sve više ljudi suočilo se sa različitim poteškoćama, posebno tokom prošle godine.

Sigurno snabdevanje hranom, kao i pouzdana i profesionalna logistika ponovo su sve više u fokusu društva. Zato su koncepti orijentisani na budućnost u oblasti poljoprivredne tehnologije i industrije komercijalnih vozila trenutno traženi.

– U vremenu krhkih lanaca snabdevanja u globalizovanom ekonomskom svetu, ali i brzog tehničkog razvoja – čija su karakteristika snažni preokreti, obezbediti stabilnost kompanije i učiniti je prikladnom za budućnost postaje sve važnije. Iz tog razloga smo posebno zahvalni što smo napravili dobar napredak u ovom pravcu u protekloj finansijskoj godini – rekao je Bernard Krone, predsednik Upravnog odbora KRONE Grupe.

Promet i zarada

U diviziji komercijalnih vozila prodaja je iznosila približno 1,7 milijardi evra, što je povećanje od 22,9% u odnosu na prethodnu godinu (1,374 milijarde evra). KRONE je takođe uspeo da ostvari dalji napredak u segmentu poljoprivrednih mašina; zahvaljujući povećanju od 14,7 miliona evra, prodaja je dostigla 828,3 miliona evra (prethodne godine 813,6 miliona evra).

Domaća prodaja porasla je za 139,9 miliona evra (25,4%) na 690,8 miliona evra, što znači da je KRONE grupa ostvarila 27,4% prodaje u Nemačkoj. Približno 32,1% domaće prodaje ostvarila je poslovna jedinica Poljoprivredna oprema, a 67% poslovna jedinica Komercijalna vozila.

Zbog nepredviđenog povećanja troškova nabavke materijala i energije, rezultat Grupe je bio pod pritiskom. Tako je u poslovnoj 2021/22 dobit pre oporezivanja blago pala na 84,6 miliona evra. Profitna stopa iznosila je 3,4%. To je uglavnom rezultat postoprodajnih servisa i drugih usluga, dodaje se u saopštenju.

U poslovnoj 2021/2022. bilansna suma je bila 1,7 milijardi evra (prethodna godina: 1,5 milijardi evra). Ukupan obim investicija od 60,1 miliona evra (prethodna godina: 45,4 miliona evra) je nadoknađen depresijacijom od 39,4 miliona evra.

Istraživanje i razvoj

U protekloj finansijskoj godini, KRONE je ponovo uložio značajna sredstva u istraživanje i razvoj. U segmentu komercijalnih vozila, glavni fokus razvojne aktivnosti bio je na zaokruživanju portfolija proizvoda: generacija WK 4.0 proizvoda je pripremljena za serijsku proizvodnju i završen je razvoj novog Cool Liner-a.

KRONE je predstavio inovativne automatizovane kontejnerske šasije, intenzivirao saradnju sa Trailer Dinamics na elektrificiranoj poluprikolici i započeo serijsku uproizvodnja nove rashladne jedinice u zajedničkom projektu sa Liebherr-om.

U obe divizije, softverski proizvodi i elektronski razvoj i dalje dobijaju na značaju.

U sektoru komercijalnih vozila dodatno je proširen obim usluga u telematici i drugim digitalnim uslugama za prikolice. Jedan primer razvoja u različitim divizijama je rešenje solarne telematike KRONE Smart Collect Solar, koje je uspešno uvedeno i u sektorima poljoprivredne tehnologije i u sektoru komercijalnih vozila, navodi se u saopštenju.

Grupacija KRONE, sa sedištem u Nemačkoj, jedan je od najvećih proizvođača prikolica i poluprikolica u Evropi. Pored proizvodnje priključnih vozila, kompanija je i u vrhu svetske proizvodnje poljoprivrednih mašina. Generalni zastupnik, distributer i serviser priključnih vozila nemačkog proizvođača KRONE za Srbiju je beogradska kompanija Sejari. 

Foto: krone-trailer.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.