Mađarska: IZUZEĆE od zabrane kretanja za predstojeći vikend

Mađarska vlada je odlučila da tokom predstojećeg vikenda  zbog velikih vrućina obustavi zabranu kretanja za teška teretna vozila u subotu (23. jula), do 24h. Zabrana vožnje zasad ostaje na snazi u nedelju (24. jula), ali će automatski biti ukinuta ukoliko u međuvremenu ako nadležne zdravstvene službe produže upozorenje na vrućine, saopštilo je u sredu resorno ministarstvo.

Po opštim pravilima, zabrana kretanja kamiona traje od 15 časova u subotu do 22 časa u nedelju, svakog vikenda u julu i avgustu. Međutim, resorni ministar može, u opravdanim slučajevima, privremeno ukinuti ograničenje. Zbog upozorenja na vrućine, teška teretna vozila u subotu mogu slobodno da saobraćaju domaćim putevima. U slučaju produženja mera zdravstvenih istituta, ukidanje zabrane kretanja će se automatski produžiti i na nedelju, saopštili su.

Čekanje u zagrejanoj kabini može loše da utiče na zdravlje profesionalnih vozača.

Suspenzija zabrane je opravdana i zbog očuvanja kvaliteta isporučene robe, kao i činjenice da je neophodna isporuka proizvoda na odredište što je pre moguće. Zahvaljujući ovom potezu, mađarski vozači mogu da se vrate kućama čak i u subotu uveče, a tranzitni saobraćaj može da prolazi kroz zemlju, navodi se na sajtu mađarskog udruženja drumskih prevoznika MKFE.

  • BONUS SADRŽAJ: Koja vam se epizoda najviše dopada?